Booking Australië

Bezienswaardigheden op de Salomonseilanden top-10

Salomonseilanden bezienswaardighedenDe Salomonseilanden behoren tot de meest ongerepte bestemmingen in de Stille Oceaan, zo’n plek die je nog niet terugziet in reisbladen en reisprogramma’s. Een natuurlijke speeltuin van bijna duizend eilanden, waarvan er zo’n 150 bewoond zijn. Naar deze archipel kom je voor het authentieke gevoel van een eilandnatie in de Pacific, zonder bananenboten en bungalows die op palen in het water zijn gebouwd.

Vooral Moeder Natuur is de schepper van de bezienswaardigheden op de Salomonseilanden. Denk aan lagunes met koraalriffen, tropische jungle, regenwouden, watervallen, vulkanen en vele grote en kleine eilandjes. Maar ook de mens heeft zijn sporen nagelaten op de eilandengroep. Overal vind je verroeste overblijfselen van de hevige strijd die gevoerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wil je de Salomonseilanden en andere eilanden in de Pacific ontdekken?
Vraag een reisvoorstel aan voor je ideale rondreis in de Pacific

Waar je ook komt, overal lijkt het alsof je buiten de gebaande paden bent. Nog niet veel reizigers vieren vakantie op de Salomonseilanden, een van de tien minst bezochte landen ter wereld. Terwijl je ook hier terecht kunt voor witte zandstranden, kristalhelder water en een tropisch dutje in een hangmat. Op 3 uur vliegen van Australië ben je al op deze archipel. Geef je over aan een digitale detox: hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden op de Salomonseilanden!

Marovo Lagoon

De Marovo Lagoon is de grootste zoutwaterlagune ter wereld en een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van de Salomonseilanden. De 100 kilometer lange lagune maakt deel uit van de westelijke New Georgia-eilanden. Een keten van koraalriffen en vulkanische eilanden vormt de grens met de diepere oceaan. Binnen in de lagune liggen honderden groene merendeels onbewoonde eilandjes, omringd door de blauwe zee en het wit van de ondiepe koraalriffen. Nu weet je hoe de Salomonseilanden aan de kleuren van hun vlag gekomen zijn…

Salomonseilanden Marovo

Je ziet de oogverblindende schoonheid als je er overheen vliegt, met eilandjes tot ver aan de horizon. Op zeeniveau kun je binnen de Marovo Lagoon snorkelen, duiken en vogels spotten. Het krioelt er van het zeeleven, met koralen, rifhaaien en tropische vissen in alle kleuren van de regenboog. Locals zien de lagune als het achtste wereldwonder, al is het een wonder waarom het nog niet op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Je kunt de Marovo Lagoon het beste bewonderen vanuit het Uepi Island Resort (www.uepi.com), gelegen op een van de eilanden rondom de lagune.

Rennell Island

Tamelijk uniek is Rennell Island, het meest zuidelijk gelegen eiland van de Salomonseilanden. Dit is het grootste verhoogde koraalatol ter wereld, waarvan het hoogste punt de 154 meter aantikt. Ook vind je hier Lake Tegano, het grootste binnenmeer van alle eilanden in de Grote Oceaan. Alles bij elkaar genoeg redenen voor Unesco om Rennell Island in 1998 op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Het brakke Teganomeer is de grootste trekpleister op dit eiland, dat voor het grootste deel uit dichte bossen bestaat. Je kunt er snorkelen of in ondiep water enkele restanten bekijken uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder een bommenwerper en Catalina-watervliegtuigen.

Salomonseilanden duif

Ook zijn er ongeveer 200 eilandjes en verschillende grotten in de omgeving, beekjes om in te zwemmen en mogelijkheden om te kanoën op het meer in traditionele kano’s. Bovendien is het een natuurparadijs met insecten, reptielen, vogels en zoogdieren die alleen hier voorkomen. Overnachten kan in enkele lodges en guesthouses en Rennell Island heeft een eigen luchthaven.

Nationaal Museum van de Salomonseilanden

In het Solomon Islands National Museum kom je alles te weten over de weerbarstige geschiedenis van de archipel. Sinds de opening in 1969 heeft het museum een fascinerende collectie opgebouwd met beeldhouwwerken, traditionele kleding, oude foto’s, archeologische vondsten, antieke kano’s en oorlogsrelikwieën. Nu lijken de eilanden zo vredig, maar in het museum ontdek je meer over conflicten en belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. Exposities belichten de Tweede Wereldoorlog, de burgeroorlog van 1999 tot 2003 en de verwoestende aardbeving en tsunami in 2007.

Salomonseilanden museum

Pijnlijk is dat enkele van de meest waardevolle objecten in handen zijn van het British Museum in Londen. Uiteraard willen de Salomonseilanden die graag terug. In de cadeauwinkel kun je souvenirs scoren, zoals lokale kunst, handwerk, sieraden en schelpengeld. Het museum bevindt zich aan de Mendana Avenue, de hoofdstraat in de hoofdstad Honiara.

Centrale markt van Honiara

Naast het Nationaal Museum behoort ook de Honiara Central Market tot de populairste bezienswaardigheden in de hoofdstad van de Salomonseilanden. Op deze levendige en kleurrijke markt zie je hoe de inwoners hun boodschappen doen. Struinend langs kraampjes waar vis, groente, fruit en andere verse voedselproducten worden verkocht. De markt heeft een eigen aanlegsteiger waar vissers hun vangst van de dag kunnen droppen.

Honiara markt op Salomonseilanden

Ook zijn er lokaal gefabriceerde producten te koop als lokaal handwerk, sieraden en bezemstelen gemaakt van palmbladeren. Maar de markt is voor de locals ook een plek om elkaar te ontmoeten, vol drukte en activiteiten. Soms leidt het zelfs tot etnische spanningen tussen de verschillende inheemse bevolkingsgroepen van de eilanden. Voor het proeven van de lokale sfeer moet je hier een kijkje nemen!

Sites van de Tweede Wereldoorlog

De Salomonseilanden waren het toneel van hevige gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Berucht is de Slag om Guadalcanal van augustus 1942 tot en met maart 1943, waarbij Amerikaanse soldaten de Japanners van het eiland probeerden te verdrijven. Er kwamen 24.000 Japanse soldaten en 6000 Amerikanen om bij deze bloedige strijd. Op de hele eilandengroep vind je dan ook overblijfselen uit de oorlog, van roestende tanks, jeeps en kanonnen tot bommenwerpers, onderzeeërs en marineschepen die half onder water liggen. Veel oorlogsrelikwieën zijn inmiddels overwoekerd door de jungle.

Salomonseilanden verroest schip

Indrukwekkend is het Guadalcanal Memorial (www.abmc.gov) iets ten zuiden van de hoofdstad Honiara, dat door het Amerikaanse leger is gebouwd in 1992. Het eert de Amerikaanse soldaten die het leven lieten. Op rode marmeren zuilen staan de veldslagen beschreven. Het herdenkingsmonument staat op een heuvel met uitzicht op de stad Honiara, het eiland Guadalcanal en de andere Salomonseilanden.

Salomonseilanden oorlogsmonument

Iets verderop vind je het Solomon Peace Memorial Park, een groot wit monument dat in 1981 is gebouwd door Japanse oorlogsveteranen. Ook hier vandaan heb je uitzicht op het eiland en de zee. Veel vliegtuigen, artillerie, wapens, bakelieten radio’s en ander spul uit de oorlog belandt in het Vilu Military Museum in het westen van het eiland Guadalcanal.

Mataniko-watervallen

Op de Salomonseilanden zijn meerdere watervallen te vinden, maar een van de mooiste zijn toch wel de Mataniko Falls. Het water stroomt naar beneden via enkele rotsblokken en poelen, voordat het naar beneden klettert in een verborgen grot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de grot als schuilplaats voor Japanse soldaten die aan de Amerikanen probeerden te ontkomen.

De Mataniko-watervallen liggen op het eiland Guadalcanal, ten zuiden van de hoofdstad Honiara. Vanuit het dorp Lelei kun je naar de watervallen wandelen, een van de populairste hikes op de eilandengroep. Het pad is op enkele punten heel steil, dus het is raadzaam een gids mee te nemen.

Kennedy Island

Kennedy Island is een piepklein onbewoond eilandje dat op zich niet zo bijzonder is – ware het niet dat een latere Amerikaanse president hier schipbreukeling was. John F. Kennedy was tijdens de Tweede Wereldoorlog als jonge luitenant gestationeerd op de Salomonseilanden. Op een gegeven moment werd zijn schip getroffen door een Japanse torpedojager. Twee matrozen vonden de dood. Kennedy en zijn bemanning zwommen toen naar het dichtstbijzijnde eilandje, dat toen nog bekendstond als Kasolo Island.

Kennedy Island op Salomonseilanden

De bemanningsleden leefden enkele dagen op kokosnoten, totdat twee lokale verkenners ze vonden. Zij stelden voor om een reddingsboodschap op een kokosnootschaal te schrijven. De eilandbewoners brachten de boodschap over en de bemanning werd gered. Toen Kennedy later president was van de Verenigde Staten, bewaarde hij de kokosnootschaal in de Oval Office. Ter ere van Kennedy werd Kasolo Island later omgedoopt tot Kennedy Island. Het eiland is nu een populaire toeristische attractie, met een klein heiligdom voor Kennedy. Je bereikt het na 15 minuten varen vanuit Gizo.

Skull Island

Een van de meer griezelige bezienswaardigheden is Skull Island. Het is een klein atol in de westelijke provincie van de Salomonseilanden met heiligdommen waar menselijke schedels tentoongesteld worden. Het zijn schedels van stamhoofden en verslagen vijanden, voornamelijk uit de 19e eeuw. Toen was het heel gewoon om het hoofd van de vijand te bewaren nadat hij was gedood.

Skull Island op Salomonseilanden

Het begrip ‘headhunter’ heeft op deze eilanden een hele andere betekenis… De heiligdommen zijn versierd met schelpengeld, ooit een legaal betaalmiddel op de Salomonseilanden. Je kunt Skull Island alleen bezoeken met toestemming van het lokale (nog levende) stamhoofd en onder begeleiding van een gids. Er kunnen ernstige gevolgen voor je in het verschiet liggen als je dit achterwege laat, zo zegt men.

Mount Popomanaseu

Midden op het hoofdeiland Guadalcanal staat de Mount Popomanaseu, met zijn 2335 meter de hoogste berg in de Stille Oceaan. Tussen Papoea Nieuw-Guinea en het Andesgebergte in Zuid-Amerika kom je geen hogere bergen tegen. Onder begeleiding van een gids is het mogelijk een klim te maken naar de top.

Het is een zware en uitdagende trektocht van enkele dagen door ongerepte jungle en nevelwouden. Bovenop – als er geen wolken zijn – heb je een geweldig uitzicht op Guadalcanal en de omringende eilanden. Je begint de trektocht in Gold Ridge, ongeveer 25 kilometer rijden vanaf de hoofdstad Honiara. Meer info: solomonislands.embassy.gov.au

Actieve vulkanen

De Salomonseilanden hebben enkele van de meest actieve vulkanen van de Stille Zuidzee. Zo vind je ten zuiden van het eiland Vangunu de Kavachi-vulkaan, waardoor er in de toekomst misschien wel een heel nieuw stukje land bij komt. Het is een onderzeese vulkaan die sinds 1939 al meerdere keren is uitgebarsten. De uitbarsting duurde soms lang genoeg om tijdelijk een nieuw eiland te creëren, voordat dit weer onder water verdween.

Het is een spectaculair schouwspel als je de Kavachi ziet uitbarsten, veilig van een afstand uit een boot, al moet je dan natuurlijk wel in de buurt zijn. De Tinakula-vulkaan is wel een van de bezienswaardigheden die je op je lijstje kunt zetten. Deze kegelvormige vulkaan barstte voor het laatst uit in 2021, maar altijd komen er wel rookpluimen uit en rollen gloeiend hete rotsblokken langs de helling naar de zee. De Tinakula staat op een onbewoond eilandje ten noorden van het eiland Nendo.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden op de Salomonseilanden, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Romaine W/Shutterstock.com; Ethan Daniels/Shutterstock.com; Backpaker/Shutterstock.com; Lidiia Kozhevnikova/Shutterstock.com; Alex Ruan/Shutterstock.com; Robert Szymanski/Shutterstock.com; Agami Photo Agency/Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam