Bezienswaardigheden in Peking (Beijing), China

Peking bezienswaardighedenPeking mag dan qua inwoneraantal wat kleiner zijn dan Shanghai, het is wel de culturele hoofdstad van China. De hoofdstad is de thuisbasis van enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van het land, zoals de Verboden Stad, het Keizerlijk Paleis en het Tiananmen-plein. De modernisering van de laatste jaren heeft ook wat architectonische pareltjes voortgebracht en de stad telt meer dan honderd musea.

Als je van plan bent een paar dagen in Peking te blijven en meerdere bezienswaardigheden te bezoeken, kun je de Beijing Museum Pass aanschaffen. Hiermee krijg je korting of gratis toegang tot ruim honderd bezienswaardigheden en culturele attracties. De Beijing Museum Pass is te koop bij elk postkantoor in de stad.

Wil je een bezoek brengen aan de Chinese hoofdstad? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Peking.

Tiananmen-plein

Dé plek om je ontdekkingstocht van Peking te beginnen, is het Tiananmen-plein – ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Dit is het grootste plein ter wereld dat ontworpen is om minstens een miljoen mensen kwijt te kunnen. Het plein van 44 hectare dateert al uit 1671, maar is nadien nog een paar keer uitgebreid.

Tiananmen Square in Peking

De Chinese dictator Mao Zedong riep op 1 oktober 1949 op het Tiananmen-plein de Volksrepubliek China uit, en dat was het begin van het communisme. In de moderne tijd wordt het plein vooral in verband gebracht met de studentenprotesten in 1989, die resulteerden in een bloedbad. Tegenwoordig is het Tiananmen-plein een ontspannende plek voor inwoners van Peking om te wandelen of te vliegeren. ► Lees hier meer over het Tiananmen-plein

Mausoleum van Mao Zedong

Mao Zedong is de sterkste leider die China ooit heeft gekend, maar de man heeft in het westen een niet al te beste reputatie. Hij was verantwoordelijk voor 40 tot 70 miljoen doden, en dat in vredestijd. Onder vele Chinezen is Mao echter nog altijd zeer geliefd. Er staan dus elke dag lange rijen voor zijn mausoleum ten zuiden van het Tiananmen-plein in Peking.

Mausoleum Mao in Peking

Het Sovjet-geïnspireerde mausoleum – dat ook bekendstaat als de Chairman Mao Memorial Hall – is meteen gebouwd na de dood van de communistische leider in 1976. Het gebouw is verdeeld in drie zalen. In een van de zalen ligt het lichaam van Mao in een kristallen kist, omgeven door bloemen en boeketten. Eigenlijk wilde Mao niet tentoongesteld worden na zijn dood. Zijn voorkeur ging uit naar een crematie. ► Lees hier meer over het Mausoleum van Mao Zedong

Nationaal Museum van China

Voor een compleet overzicht van de Chinese geschiedenis kun je een bezoek brengen aan het immense Nationaal Museum van China, aan de oostkant van het Tiananmen-plein in Peking. In 48 zalen leer je hier alles over China’s keizerlijke verleden, de Tweede Wereldoorlog, de streng-communistische periode en de moderne tijd.

Peking Nationaal Museum China

De oudste objecten betreffen twee snijtanden van de zogeheten Yuanmoumens van 1,7 miljoen jaar geleden, die behoren tot de oudste menselijke fossielen in China. Hoogtepunt is de Houmuwu ding, een vierkant offervat uit 1300-1046 voor Christus. Het Nationaal Museum van China is een van de grootste en drukst bezochte musea ter wereld. ► Lees hier meer over het Nationaal Museum van China

Zomerpaleis

Zo’n 15 kilometer ten noorden van het centrum van Peking ligt het Zomerpaleis, bekend als de mooiste Chinese keizerlijke tuin ter wereld. Op de heuvels rondom het kunstmatig aangelegde Kunming-meer bevindt zich een verbluffend ensemble van tuinen, paleizen, tempels, paviljoens en meertjes met sierlijke bruggen. Unesco plaatste het hele complex van 70.000 vierkante meter in 1998 op de Werelderfgoedlijst als ‘meesterwerk van een Chinese landschapstuin’.

Peking zomerpaleis

De oorsprong van de tuinen gaat al terug tot de 12e eeuw, maar keizers en keizerinnen brachten hier vooral hun vrije tijd door tijdens de Qing-dynastie (1644-1911). Keizer Qianlong liet het Zomerpaleis tussen 1750 en 1764 bouwen om de 60e verjaardag van zijn moeder te vieren. Voor de inrichting liet hij zich inspireren door het schilderachtige Westelijke Meer van Hangzhou, een van de bekendste bezienswaardigheden van China. Het werd een enorme grote landschapstuin, ongeveer even groot als Central Park in New York.

Peking zomerpaleis paviljoen

In 1860 en 1900 werd het Zomerpaleis twee keer verwoest door Franse en Britse strijdkrachten, maar telkens weer gerestaureerd. Sinds 1924 is het een openbaar park waar je makkelijk een halve dag kunt doorbrengen. Het hoofdgebouw is het Rénshòudiàn Paleis (‘Hal van Welwillendheid en een Lang Leven’) aan de oostkant van het complex, waar in de keizerlijke tijd rechtszittingen werden gehouden. Voor ontspanning kun je een boottochtje maken over het Kunming-meer. Adres: 19 Xinjiangongmen Rd, Haidian District, China, 100091. Website: www.summerpalace-china.com

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel is een van de belangrijkste religieuze gebouwen uit de tijd van de Ming- en Qing-dynastieën. Twee keer per jaar maakte de keizer een tocht van de Verboden Stad naar dit tempelcomplex om te bidden voor een goede oogst. Het was een meerdaagse ceremonie met talloze edelen, functionarissen en muzikanten. Dit ritueel werd met de grootste precisie voorbereid. Er mocht niks misgaan, anders zou de oogst mislukken.

Tempel van de Hemel in Peking

De tempel diende als het ware om ‘een offer aan de hemel’ te brengen. Het belangrijkste gebouw is de gebedshal zelf, Qinian Dian, van drie verdiepingen . Deze rijk versierde ronde hal werd gebouwd in 1420 en is helemaal van hout, zonder het gebruik van spijkers. Het dak is bedekt met 50.000 blauw geglazuurde tegels.

Gebedshal Tempel van de Hemel in Peking

Ten zuiden van de gebedshal ligt de Hal van het Hemelgewelf (Huangqiong Yu) uit 1530, een kleiner rond gebouw met een kegelvormig dak. Hier omheen staat een gladde ronde muur, de Echomuur. Als je aan de ene kant zachtjes iets tegen de muur zegt, zou je dat 100 tot 150 meter verderop moeten kunnen horen. Nog iets verder vind je het eigenlijke altaar (Huánqiū Tán) van wit marmer, waar dieren werden geofferd om een goede oogst te garanderen.

Echomuur Tempel van de Hemel in Peking

Het tempelcomplex ligt in een park dat populair is bij de lokale bevolking voor tai chi, kungfu, ochtendgymnastiek en danssessies. De Tempel van de Hemel werd in 1998 op de Werelderfgoedlijst geplaatst, waarmee dit een van de zeven bezienswaardigheden in Peking is met een notering van Unesco. Adres: 1 Tiantan E Rd, Dongcheng, China, 100061. Website: www.tiantanpark.com

Voor het laatst bijgewerkt op 25 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Peking, China, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam