De natuur in op Curaçao: 8 tips!

Curaçao natuurAls natuurliefhebber ben je helemaal op het juiste adres tijdens een vakantie op Curaçao. Het Caribische eiland staat natuurlijk bekend om de tientallen witte stranden, de heerlijke resorts en de barretjes waar je een tropische cocktail kunt drinken. Maar Curaçao heeft ook alles in huis als je op stap wilt in de natuur.

Het eiland heeft alleen al drie nationale parken, met elk een eigen flora en fauna. Probeer rondom de hoogste bergtop van Curaçao een glimp op te vangen van het schuwe witstaarthertje. Hou je camera gereed voor beukende golven in een ondergrondse grot of ga snorkelen tussen tropische vissen en kleurrijke koraalriffen.

Snorkelen én relaxen kan ook tijdens een trip naar Klein Curaçao, een idyllisch eilandje voor de kust. Wandel rond zoutpannen om flamingo’s te spotten, of leer meer over de geneeskrachtige werking van lokale kruiden. Dompel je onder in het natuurschoon en ontdek wat het eiland allemaal te bieden heeft. Hier vind je 8 tips voor uitstapjes naar de natuur van Curaçao!

Klein Curaçao

Ongerepte natuur vind je op Klein Curaçao, een klein onbewoond eilandje zo’n 25 kilometer ten zuiden van het hoofdeiland. Ooit woonden er een paar vissers, met als enige overblijfsel een vervallen vuurtoren uit 1850. De natuur heeft het eilandje inmiddels weer helemaal overgenomen. Hier kom je nu terecht op een tropisch paradijs met prachtige witte stranden, een azuurblauwe zee en vogels die het rijk alleen hebben.

Curacao natuur Klein Curacao

Klein Curaçao is zelfs de thuisbasis van een van de grootste kolonie broedende sterns ter wereld. In het heldere water rond het eiland vind je een overvloed aan zeedieren, waaronder zeeschildpadden, dolfijnen en tropische vissen. Tijdens een excursie Klein Curaçao kun je dit kleine eiland helemaal ontdekken. Geniet van een snorkelsafari, ga even chillen op het strand en kom bij met een BBQ-lunch. De perfecte combinatie van natuur, avontuur en ontspanning!

Christoffel Park

Curaçao heeft drie nationale parken, waarvan Christoffel Park het grootste is. Het is een schitterend natuurgebied in het noordwesten van het eiland met planten en dieren die vrijwel nergens anders op Curaçao voorkomen. Dit park is de thuisbasis van witte en paarse orchideeën, groene leguanen, katoenstaartkonijnen en meer dan 260 soorten vogels.

Curacao natuur Christoffel Park

Het meest bijzondere zoogdier is het witstaarthertje, waarvan er nog maar 250 over zijn op het eiland. Deze hertensoort leeft alleen nog op Curaçao en Isla Margarita, een eiland van Venezuela. Een glimp opvangen van het dier is moeilijk, want het witstaarthertje is ontzettend schuw. In het park zijn acht wandelroutes uitgezet om de lokale flora en fauna te spotten. Of wandel in zo’n 3 uur naar de top van de 372 meter hoge Christoffelberg, het hoogste punt van Curaçao.

Shete Boka National Park

De ruige noordkust van Curaçao ervaar je het beste in Shete Boka National Park, dat vrijwel direct aan Christoffel Park grenst. Shete Boka betekent letterlijk ‘zeven inhammen’, maar in werkelijkheid zijn er tien baaien en inhammen waar de zee tegenaan beukt. De bekendste inham is Boka Tabla, waar enorme golven in een ondergrondse grot denderen. Trappen leiden naar de monding van de grot, waar je op de rand kunt zitten om het spektakel van dichtbij te aanschouwen. Ook leggen drie soorten zeeschildpadden hun eieren in de baaien. Het broedseizoen loopt van mei tot en met december.

Curacao natuur Shete Boka

Curaçao Marine Park

Curaçao Marine Park is een van de nieuwste natuurgebieden van het eiland, opgericht om kwetsbare koraalriffen en het bijzondere onderwaterleven te beschermen. Het mariene reservaat loopt van de hoofdstad Willemstad tot het meest zuidoostelijke punt van Curaçao. Langs de 20 kilometer lange kust zijn volop mogelijkheden om te snorkelen, te duiken en te kajakken. Peddel langs mangrovebossen of zwem tussen (meestal ongevaarlijke) verpleegsterhaaien en kleurrijk zacht en hard koraal. Dit stukje natuur kun je vanaf land lastig bereiken – je hebt een boot of kajak nodig om hier te komen.

Curacao natuur koraal

Grotten van Hato

Niet alleen onder water, maar ook onder de grond is bijzondere natuur te vinden op Curaçao. Op slechts 12 minuten lopen van de internationale luchthaven liggen de Grotten van Hato, die al meer dan 300.000 jaar oud zijn. De grotten zijn in miljoenen jaren ontstaan door een daling van de zeespiegel. Het is de thuisbasis van prachtige kalksteenformaties, stalactieten, stalagmieten, romantische poelen en vleermuizen die aan plafonds hangen. Tijdens een rondleiding van 45 minuten hoor je meer over de geschiedenis van de grot. Zo wisten slaven hier te schuilen toen er nog slavernij plaatsvond op Curaçao.

Curacao natuur grotten

Den Paradera Kruidentuin

Breng een bezoek aan Den Paradera als je altijd al meer wilde weten over geneeskrachtige planten en kruiden. Dit is een mooi opgezette botanische tuin aan de oostkant van Curaçao met honderden bomen, struiken en kruiden die een medicinale werking hebben.

Den Paradera verwijst naar de inheemse Paraguiri-indianen die ooit een grote kruidentuin op het eiland beheerden. Toen de Spanjaarden kwamen, stuurden ze hun zieke slaven naar de indianen om te kunnen genezen. De Curaçaose botanist Dinah Veeris was gefascineerd door de geneeskrachtige werking van de natuur. In 1991 richtte ze deze kruidentuin op om kennis op te doen. Je bent van harte welkom en in een winkel kun je kruiden scoren.

Jan Thiel-zoutpannen

Doe je zonnebril op voor de zoutpannen van Jan Thiel, waar vooral wandelaars de natuur opzoeken. Midden in het natuurgebied ligt een meer waar vanaf de 18e eeuw zout uit zeewater werd gewonnen. De zoutwinning gebeurt nu niet meer, maar het is nog steeds een mooi gebied om te wandelen, te fietsen of te paardrijden. De zoutpannen zijn redelijk intact en het achtergebleven witte zout kan op zonnige dagen oogverblindend aanvoelen. Dit is ook een van de beste plekken op Curaçao om flamingo’s te spotten. De sierlijke flamingo’s zijn in het meer op zoek naar pekelkreeftjes, waar ze hun roze kleur aan te danken hebben.

Curacao natuur zoutpannen

Struisvogelboerderij

Natuurlijk, struisvogels leven van origine niet op Curaçao. Toch kun je op het eiland een stukje Afrikaanse natuur proeven, want Curaçao heeft de grootste struisvogelboerderij buiten Afrika. In een prachtig natuurgebied op de weg naar Groot St. Joris vind je de Curaçao Ostrich Farm, waar meer dan 600 struisvogels worden gefokt voor hun eieren, vlees en huid. Tijdens een heuse safari maak je kennis met deze fascinerende vogels. Mogelijk zie je ook wat andere dieren, zoals nijlkrokodillen en doodshoofdaapjes. Je mag de struisvogels ook voeren of testen of een struisvogelei jouw gewicht aankan.

Curacao natuur struisvogels

Voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de natuur op Curaçao, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Paul Schmidt Curacao/Shutterstock.com; fokke baarssen/Shutterstock.com; Gail Johnson/Shutterstock.com; Freedom_wanted/Shutterstock.com; Gail Johnson/Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam