Booking Duitsland

Wat te doen en te zien in Osnabrück, Duitsland: 10 tips!

Osnabrück wat te doenOsnabrück is een van de twee ‘vredessteden’ van Duitsland, een middeleeuwse Hanzestad met kleurige vakwerkhuizen, gotische kerken en een bruisend studentenleven. Net als in de nabijgelegen stad Münster werd hier in 1648 de ‘Vrede van Westfalen’ getekend, waarover vijf jaar was onderhandeld. Na 30 jaar kwam er eindelijk een einde aan grootschalig bloedvergieten in Europa.

De grote historische gebeurtenis heeft voor altijd haar stempel gedrukt op deze Friedensstadt, zoals je nu nog in het magnifieke stadhuis kunt zien. Ronddwalen in het historische centrum van Osnabrück betekent dan ook een tijdreis door de geschiedenis, maar er is veel meer te doen en te zien in deze stad. Je kunt er uitstekend winkelen, hemelse chocolade proeven of een kunstmuseum bezoeken waar je de kriebels van krijgt. Aan het einde van het jaar is de traditionele kerstmarkt een uitstekende reden om Osnabrück te bezoeken.

Zoek je leuke accommodatie in Osnabrück?
Reserveer hier online een hotel in Osnabrück

Voor fietstochten en wandelingen hoef je niet ver te reizen, want Osnabrück is de enige grote stad in Duitsland die midden in een nationaal park ligt. Direct voorbij de stadsgrenzen ben je in TERRA.vita, een prachtig natuurpark met bossen, heuvels, fossielen en rotsformaties van miljoenen jaren oud. Het vredige Osnabrück ligt niet ver over de grens in de deelstaat Nedersaksen, een uurtje rijden van Hengelo, maar wordt toch vaak overgeslagen. In dit geval is verder weg niet altijd beter 😉 Lees hier 10 tips wat te doen en te zien in Osnabrück!

Stadhuis van de Vrede

Het Marktplein (Marktplatz) in de oude binnenstad is een goede plek om je ontdekkingstocht in Osnabrück te beginnen. Hier waan je je even terug in de middeleeuwen, met de prachtige kleurrijke herenhuizen met de trapgevels. Het plein is al eeuwenlang de centrale ontmoetingsplek voor de locals en het decor voor festivals, evenementen en de traditionele kerstmarkt. Hier vind je het historische Stadhuis (Rathaus), het belangrijkste monument van Osnabrück waaraan de stad haar faam heeft te danken.

Osnabrück stadhuis

Het stadhuis is gebouwd tussen 1487 tot 1512 in laatgotische stijl, met zes torentjes en beelden van Duitse keizers aan de gevel. Hier kwam in 1648 de ‘Vrede van Westfalen’ tot stand, waarover ook in de Duitse stad Münster werd onderhandeld. Hiermee kwam een einde aan de Dertigjarige Oorlog die in Europa woedde en vele miljoenen burgers het leven kostte. Sindsdien staat het bekend als het ‘Stadhuis van de Vrede’. De oude bronzen deur heeft een goudkleurige handgreep in de vorm van een duif met het woord Friede. In de hal hangen 42 portretten van de vredesonderhandelaars en de heersers van die tijd. Er worden regelmatig tours aangeboden in het stadhuis. Adres: Markt 30, 49074 Osnabrück, Duitsland.

Mariakerk

Tegenover het stadhuis staat de Mariakerk (Marienkirche), een van de belangrijkste middeleeuwse kerken van Osnabrück. De fraaie gotische kerk werd gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw en honderd jaar later voltooid. De hoofdingang van de kerk is versierd met sculpturen van ‘slimme’ en ‘domme’ maagden, vijf aan elke kant. Binnenin kun je een aantal bijzondere kunstwerken bewonderen, waaronder het triomfkruis uit de 13e eeuw en het vleugelaltaar dat in 1520 in Antwerpen werd gemaakt. Als je de smalle wenteltrap van 196 treden beklimt, kom je bij een observatiedek met een schitterend uitzicht over Osnabrück. Adres: An der Marienkirche, 49074 Osnabrück, Duitsland. Website: www.marien-os.de

Osnabrück Mariakerk

Felix-Nussbaum-Haus

Dit kunstmuseum is gewijd aan een van de grootste Duitse kunstenaars uit de 20e eeuw, de joodse surrealistische schilder Felix Nussbaum. Hij werd in 1904 geboren in Osnabrück en op 39-jarige leeftijd vermoord door de nazi’s in concentratiekamp Auschwitz. Het Felix-Nussbaum-Haus beheert meer dan 200 werken uit het oeuvre van de schilder, waaronder aangrijpende schilderijen die de vervolging van de Joden en de Holocaust verbeelden.

Osnabrück Felix Nussbaum Haus

Werken als Zelfportret met Joodse identiteitskaart (1943) en zijn laatste schilderij Triomf van de Doden (1944) geven de angst en gruwel van die periode weer. Het museumgebouw is ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf een zoon van Holocaust-overlevenden. Het werd een beklemmend doolhofachtig gebouw ‘zonder uitgang’, met veel paden die doodlopen. Het Felix-Nussbaum-Haus vormt onderdeel van het zogeheten Museumkwartier in Osnabrück. Adres: Lotter Str. 2, 49078 Osnabrück, Duitsland. Website: www.museumsquartier-osnabrueck.de

Zoo Osnabrück

Wil je wat doen met kinderen in Osnabrück? Neem ze mee naar de dierentuin! Zoo Osnabrück is een van de beste dierentuinen van Duitsland, die in 1935 door de bewoners van de stad is opgericht. De dieren leven zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving, zonder hekken en betonnen omheiningen. In de dierentuin leven meer dan 2200 dieren van zo’n 300 soorten, waaronder Aziatische olifanten, leeuwen, chimpansees, poolvossen en orang-oetans.

Osnabrück zoo

Uniek is de Unterirdischer Zoo, ofwel de ondergrondse dierentuin. Via ondergrondse gangen loop je langs de tunnels en holen van dieren die onder de grond leven, zoals naakte molratten, zwartstaartprairiehonden en koeroero’s (exotische ratten). Draag comfortabele wandelschoenen voor een bezoek, want de dierentuin is enorm groot en de paden zijn lang. Adres: Klaus-Strick-Weg 12, 49082 Osnabrück, Duitsland. Website: www.zoo-osnabrueck.de

Botanische tuin van Osnabrück

Een van de populairste bezienswaardigheden van Osnabrück is de Botanische Tuin, een groene oase met zeldzame planten en bloemen die in twee steengroeves zijn ondergebracht. De groeves zijn door een tunnel met elkaar verbonden. De tuin van 8½ hectare bevat meer dan 8000 exotische en inheemse planten uit de hele wereld. Zo kun je buiten wandelen in de Alpentuin en in warme kassen langs regenwoudsoorten uit Midden- en Zuid-Amerika. De botanische tuin is onderdeel van de Universiteit van Osnabrück, dus de planten worden vooral voor onderzoek en onderwijs gebruikt. De toegang is gratis en regelmatig worden er rondleidingen gegeven. Adres: Albrechtstraße 29, 49076 Osnabrück, Duitsland. Website: www.bogos.uni-osnabrueck.de

Bucksturm

Voor hekserij en martelarij kun je een bezoek brengen aan de Bucksturm, de oudste toren van Osnabrück. De wachttoren werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw en maakte ooit deel uit van de voormalige stadsmuur. Later diende het echter als stadsgevangenis, waar vooraanstaande lieden werden vastgehouden. Zo moest John V, de graaf van Hoya, rond 1440 zes jaar doorbrengen in een kleine eiken cel die Johanneskasten werd genoemd. In de 16e en 17e eeuw diende de toren als martelkamer voor vrouwen die beschuldigd werden van hekserij. Nu kun je er een tentoonstelling zien over deze heksenjacht, of genieten van het uitzicht van de 28 meter hoge toren. De Bucksturm is alleen op zondag geopend. Adres: Bocksmauer, 49074 Osnabrück, Duitsland.

Kunsthalle Osnabrück

De Kunsthalle Osnabrück is een van de mooiste expositieruimtes van Nedersaksen, waar een middeleeuwse kerk ruimte geeft een hedendaagse kunst. Het museum is gevestigd in de voormalige Dominikanerkirche, die rond 1300 werd gebouwd. Tot 1803 was het een kloosterkerk en daarna zat hier enige tijd een kazerne, maar sinds 1971 is het de kunstgalerie van de stad. Elk jaar zijn er wisselende exposities met moderne kunst, installaties, objecten en sculpturen van kunstenaars uit de hele wereld. Elk jaar staat er een thema centraal dat te maken heeft met de actualiteit. Zo was dat in het coronajaar 2020 ‘teleurstelling’. De Kunsthalle heeft een uitgebreid programma dat ook uit lezingen, workshops, rondleidingen en voorstellingen bestaat. Adres: Hasemauer 1, 49074 Osnabrück, Duitsland. Website: www.kunsthalle.osnabrueck.de

Kerstmarkt van Osnabrück

Een begrip in Osnabrück is de traditionele kerstmarkt, die elk jaar vele Nederlanders de grens over trekt. Een beker Glühwein drinken, een zakje geroosterde amandelen weg knabbelen en andere lekkernijen scoren bij feestelijke kraampjes, het kan allemaal op deze sfeervol verlichte kerstmarkt. Bijzondere attracties maken de kerstmarkt nog meer de moeite waard.

Zo kun je je vergapen aan de grootste speeldoos ter wereld, met levensgrote figuren die hun rondjes draaien op de melodie van 25 verschillende kerstliedjes. Of bewonder de 6 meter hoge reuze-notenkraker die op muziek beweegt. De kerstmarkt vindt elk jaar plaats van eind november tot de kerst, op en rond het marktplein. Leuk als je tijdens de donkere dagen wat wilt doen in Osnabrück!

Heger Tor

Niet ver van de Bucksturm kun je een wandeling maken onder de Heger Tor, een oorlogsmonument dat ook bekendstaat als de Waterloo Tor. De naam zegt het eigenlijk al: het is een gedenkteken voor de soldaten uit Osnabrück die omkwamen bij de Slag in Waterloo in 1815 (om Napoleon te verslaan). De neoklassieke poort is in 1817 gebouwd met hulp van een rijke lokale weldoener, die daarvoor 1000 daalders doneerde. Het ontwerp is geïnspireerd op de Boog van Titus in Rome en de Brandenburger Tor in Berlijn. Tot 1957 was er onder de poort een autoweg die naar Nederland leidde, maar nu is het voetgangersgebied. Aan beide kanten kun je via een trap omhoog voor een uitzicht over de middeleeuwse binnenstad van Osnabrück. Adres: Platz der Städtefreundschaften, 49076 Osnabrück, Duitsland.

Osnabrück Heger poort

Piesberg

Wil je wat actiefs doen in Osnabrück? Maak een 8 kilometer lange wandeling rond de Piesberg, de ‘huisberg’ van Osnabrück die tot 2005 dienst deed als steengroeve. Tijdens deze wandeling staat je een combinatie te wachten van cultuur, natuur en spectaculaire uitzichten. Je kunt beginnen bij Museum Industriekultur, met tentoonstellingen over de mijnbouw en het industriële verleden van de stad.

Daarna kun je een kijkje nemen bij de Stüveschacht, de schacht van een voormalige kolenmijn die anderhalve kilometer de grond in ging. Pauzeer zeker even bij de Johannissteine, een groep rotsachtige stenen van 300 miljoen jaar oud (!). De Piesberg vormt onderdeel van het Unesco Global Geopark, een natuurgebied een kwartiertje rijden ten noordwesten van het centrum van Osnabrück.

Wat te doen in Osnabrück: praktische tips

Overnachten in Osnabrück

Voor een stedentrip naar Osnabrück kun je terecht in verscheidene hotels, zowel in het oude centrum en als op het omringende platteland. Ook kun je overnachten in bed & breakfasts, appartementen en vakantiehuizen. Het is raadzaam tijdig te reserveren tijdens evenementen en festivals, zoals de jaarlijkse kerstmarkt. Accommodatie is dan snel volgeboekt.

Zoek je een voordelig hotel voor je stedentrip naar Osnabrück?
Reserveer hier een hotel in Osnabrück, tegen de laagste prijzen

Voor een nostalgische slaapplek kun je een kamer boeken in het uitstekende Walhalla Hotel, gevestigd in een historisch vakwerkhuis uit 1609. De kamers zijn ruim voor Europese begrippen, er is een wellnessruimte en een goed restaurant met uitgebreide wijnkaart. Het 4-sterrenhotel heeft enthousiaste reviews van reizigers en ligt in de oude binnenstad van Osnabrück, op een steenworp afstand van het marktplein. ► Boek een overnachting in het Walhalla Hotel vanaf € 109

Walhalla hotel in Osnabrück

Op loopafstand van het centrum is ook Vienna House Remarque Hotel een goede keuze. Het hotel ligt naast de Bucksturm en is vernoemd naar Erich Maria Remarque (1898-1970), een beroemde Duitse schrijver die in Osnabrück is geboren. Het is een modern 4-sterrenhotel met 156 kamers en suites, een wellnessruimte en een restaurant met terras. In de stijlvolle Haarlem Bar kun je luisteren naar live pianomuziek. Dit is ook een handig hotel als je met de auto naar Osnabrück komt, want er is een ondergrondse parkeergarage met 294 plaatsen. ► Boek een overnachting in Vienna House Remarque Hotel vanaf € 99

Eten en drinken in Osnabrück

Zoetekauwen mogen Leysieffer (www.leysieffer.com) niet missen tijdens een bezoek aan Osnabrück. Het is een legendarische chocolatier en banketbakkerij die al in 1909 de deuren opende en de inwoners sindsdien verwent met de lekkerste chocolade, pralines, marsepein, cakes en taartjes. De bekendste creatie is de Himmlische, een ‘hemelse’ chocoladetruffel van volle melkchocolade en een knapperige suikerkorst. De truffel kreeg deze naam nadat een priester in Osnabrück in de jaren ’70 telkens opmerkte hoe ‘hemels’ deze lekkernij smaakte. Deze chocoladetruffel is inmiddels in heel Duitsland bekend. Je vindt Leysieffer aan de Krahnstraße 41.

Voor een gastronomische topavond moet je een tafeltje reserveren bij IKO Restaurant (www.iko-restaurant.de) aan de Stadtweg 38a. Het behoort tot de 500 beste restaurants van Duitsland en heeft een vermelding in verschillende restaurantgidsen, waaronder die van Michelin en Gault & Millaut. Hier kun je in een modern interieur genieten van de Frans-Duitse keuken en de gerechten worden geserveerd op handgemaakt aardewerk. Je kunt hier trouwens ook pottenbakkerscursussen volgen.

Reizen naar Osnabrück

Osnabrück ligt in het westen van Duitsland niet ver van de Nederlandse grens en is goed te bereiken per auto, trein of bus. Vanaf Hengelo is het een ongeveer een uur rijden, vanaf Amsterdam ben je zo’n 3 uur onderweg. Je bereikt de stad vanaf snelweg A1 / A30.

In het centrum zijn drie grote parkeergarages waar je voor circa € 10 per dag kunt parkeren. Let er op dat Osnabrück een zogeheten Umweltzone is. Om te mogen autorijden in de binnenstad en omringende woonwijken, heb je een milieusticker nodig. Als je deze niet hebt, riskeer je een boete van € 80. ► Bestel hier online een milieusticker voor Duitsland

Met de trein kun je Osnabrück bereiken met een directe ICE Intercity vanuit Amsterdam (reistijd is 3 uur). Deze sneltrein rijdt verder naar Berlijn. Treintickets zijn te koop vanaf € 19. Er zijn zo’n zes treinritten per dag. Vanuit Hengelo rijdt er elk uur een stoptrein naar Osnabrück (1 uur en 8 minuten). Vanaf het treinstation van Osnabrück is het 20 minuten lopen naar het marktplein in het oude centrum. ► Boek hier een treinticket naar Osnabrück bij NS International

Voor het openbaar vervoer in Osnabrück zelf kun je de CityCard aanschaffen, die twee dagen geldig is. Hiermee kun je gebruikmaken van alle bussen in de stad en heb je gratis toegang tot zes musea. Je kunt de CityCard kopen bij musea en het toeristenkantoor.

Voor meer informatie over wat te doen in Osnabrück kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.osnabruecker-land.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 18 december 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Osnabrück, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Delovely Pics/Shutterstock.com; Marc Venema/Shutterstock.com; Pixabay; Wikipedia; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam