Booking Montenegro

Autorijden in Montenegro

Hou rekening met bergachtig terrein als je gaat autorijden in Montenegro. Het land betekent niet voor niets zwarte berg – het grootste deel van het landschap bestaat uit bergen, bergketens en hoogvlaktes die net wat grilliger en ruiger lijken dan in de andere Balkan-staten. Vele bergtoppen zijn meer dan 2000 meter hoog. Wees dus voorbereid op haarspeldbochten, (diepe) afgronden en steile weggetjes, al is het uitzicht tijdens het autorijden meestal spectaculair.

Daarnaast zijn de wegen niet overal even goed. Op de hoofdwegen kun je prima autorijden, vooral in de populaire kuststreek rond Kotor en Budva en in de steden. Kleinere en regionale wegen door de bergen en over het platteland zijn vaak smal en zitten vol gaten en hobbels. Als je een tegenligger tegenkomt, is het passen en meten om elkaar te kunnen passeren.

Montenegrijnse automobilisten zijn hier vaak behendiger in. Als je twijfelt bij een afgrond of een klif, kun je het beste even stilstaan en de ander laten passeren. Het levert stressvolle situaties op als je zoveel moet uitwijken dat je voor je gevoel bijna de greppel, het water of de afgrond in rijdt. Anders dan in West-Europa hebben smalle wegen in Montenegro vaak geen vangrail, hekje of muurtje om je voor een vrije val te behoeden. Van alle wegen in het land is slechts een derde geasfalteerd. Met name in het binnenland tref je regelmatig wegen aan met gravel, grind of zand.

Grote drukte op de wegen in Montenegro

Voorts moet je rekening houden met grote verkeersdrukte als je in Montenegro gaat autorijden. Het land kent vrijwel geen snelwegen. Sinds 2016 wordt er gewerkt aan de snelweg A1 die Bar met de hoofdstad Podgorica moet verbinden en uiteindelijk wordt doorgetrokken naar de Servische hoofdstad Belgrado.

De hoofdwegen zijn dus voornamelijk tweebaanswegen, waar je amper kunt inhalen. Het is sowieso veiliger om niet in te halen op de bochtige wegen, ook niet als je achter een langzame vrachtwagen, tourbus of landbouwvoertuig hangt. Inhalen in een tunnel is overigens verboden. Het aantal verkeersongevallen in Montenegro ligt 50 procent hoger dan het gemiddelde in de hele Europese Unie, zo blijkt uit onderzoek. Als je rustig rijdt, is autorijden in Montenegro echter prima te doen (al is het handig als je wat internationale rij-ervaring hebt).

In de zomermaanden is het bovendien erg druk met toeristen. Veel inwoners van omringende Oost-Europese landen als Servië en Bosnië vieren in juli en augustus vakantie in Montenegro. Met name de kustweg (E65) tussen het noordelijke Herceg Novi en het zuidelijke Ulcinj is in het hoogseizoen propvol toeristisch verkeer. Je bent soms een halfuur kwijt om een stadje als Kotor te passeren. Hou rekening met extra reistijd als je uitstapjes gaat maken.

Ook bij de grensovergang tussen Kroatië en Montenegro is het in de zomermaanden extreem druk. Alle automobilisten moeten hun paspoort laten zien omdat Montenegro geen deel uitmaakt van de Europese Unie, en dat leidt tot lange wachttijden. Een van de drukste grensovergangen is Debeli Brijeg, op de hoofdweg vanuit de Kroatische stad Dubrovnik. Een alternatief is de grenspost Granični prijelaz Konfin, die iets zuidelijker ligt aan een smalle regionale weg die Kroatië en Montenegro met elkaar verbindt (weg 516). Hier is het vaak rustiger, maar check dit real-time op Google Maps.

Verkeersregels in Montenegro

In Montenegro rij je net als bij ons aan de rechterkant van de weg. Je hebt een geldig rijbewijs nodig uit Nederland of België om te kunnen autorijden in Montenegro. Als je met eigen auto komt, is een internationale groene verzekeringskaart verplicht. Het kan zijn dat hier bij de grens naar gevraagd wordt.

Verder moet je het kentekenbewijs van je auto bij je hebben, om eventueel te kunnen verifiëren dat je de eigenaar bent. In Montenegro zie je trouwens best veel auto’s rijden met een Nederlands nummerbord. Dit zijn niet allemaal toeristen, maar ook locals die in de jaren negentig tijdens de Bosnische burgeroorlog naar Nederland zijn gevlucht. Later zijn ze teruggekeerd naar Montenegro met hun Nederlandse auto.

Het is voor alle inzittenden verplicht om een veiligheidsriem te dragen. Bellen met de mobiele telefoon in de hand is verboden, al lijken Montenegrijnse automobilisten hier niets van aan te trekken. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,3 promille, al kun je in verband met bochtige, drukke en/of gevaarlijke wegen beter helemaal niet drinken als je gaat autorijden. Overdag dien je met dimlicht of dagrijlicht te rijden.

Maximumsnelheid in Montenegro

De maximumsnelheid in Montenegro is 30 tot 50 kilometer per uur in de bebouwde kom en 80 op de hoofdwegen. Op de kleine stukjes snelweg die al gereed zijn, bedraagt de maximumsnelheid 100 kilometer per uur. Om boetes te vermijden, kun je je het beste aan de maximale snelheden houden (al kun je door de verkeersdrukte meestal toch niet hard rijden). Bij het overtreden van de verkeersregels kun je een boete krijgen, die varieert van € 20 tot € 6000. In ernstige gevallen riskeer je een gevangenisstraf en inbeslagname van je rijbewijs.

Voor de uitrusting is het verplicht om een gevarendriehoek, een reflecterend veiligheidshesje, een verbanddoos en een setje reservelampen in je auto te hebben liggen. Je dient twee gevarendriehoeken bij je te hebben als je een caravan of aanhangwagen trekt. In de winterperiode van 15 november tot en met 31 maart is het gebruik van winterbanden verplicht en dien je sneeuwkettingen bij je te hebben.

Parkeren in Montenegro

In steden en aan de kust vind je parkeerplaatsen waar het betaald parkeren is. Je koopt meestal een dagkaart voor een paar euro, die je afrekent bij een loket met een parkeerwachter. Er zijn ook betaalde parkeerplaatsen bij supermarkten. Bij stranden vind je soms parkeerplaatsen die bestaan uit een groot stuk zand, maar waar je wel voor moet betalen.

In de zomermaanden kan het hopeloos zijn om een parkeerplaats te vinden, vooral in de buurt van pittoreske dorpjes met weinig parkeergelegenheid (zoals Perast). Montenegrijnse automobilisten parkeren hun auto vaak (gratis) in de berm, buiten de officiële parkeerplaatsen. Wij hebben dat ook weleens gedaan. Het is dan iets verder lopen, maar je kunt wel je auto kwijt.

Auto huren in Montenegro

Het is vanuit Nederland ver rijden naar Montenegro, dus het kan handig zijn om een auto te huren tijdens je vakantie in het land. Met een auto kun je veel meer ontdekken van het schitterende landschap in Montenegro, omdat het openbaar vervoer beperkt is. Als je voornamelijk in een stad of resort verblijft, is het huren van een auto niet per se noodzakelijk. Voor een excursie of dagtrip kun je terecht bij talloze tour operators.

Voor het huren van een auto in Montenegro dien je minimaal 18 jaar te zijn, al zullen veel autoverhuurders een minimumleeftijd hanteren van 21 jaar. Daarnaast moet je minstens een jaar een geldig rijbewijs op zak hebben en in het bezit zijn van een creditcard.

Door de smalle wegen en de krapte aan parkeerplaatsen is het verstandig een kleine of compacte auto te huren. Neem ook een all-risk verzekering zonder eigen risico, zodat je geen geld kwijt bent voor mogelijk schade. Door de vaak beroerde staat van de wegen (met kuilen, grind of gravel) en de soms zeer scherpe bochten loop je makkelijk krassen of deukjes op. Controleer alle beschadigingen bij het ophalen van je huurauto en laat deze vastleggen op het huurcontract, zodat het autoverhuurbedrijf je hier later niet aansprakelijk voor kan houden.

Op de luchthavens en in de toeristische plaatsen zijn genoeg autoverhuurbedrijven te vinden. Het is populair onder vakantiegangers om een auto te huren in de Kroatische stad Dubrovnik en daarmee naar Montenegro te rijden, omdat er veel goedkope vluchten naar Dubrovnik gaan. Autoverhuurders in Kroatië maken hier meestal geen probleem van, maar vertel het wel en check of de verzekering ook Montenegro dekt.

Voor je vakantie in Montenegro is het fijn om het huren van je auto vooraf te regelen. Je bent vaak goedkoper uit dan als je dit ter plekke regelt bij een autoverhuurder. Ook kun je profiteren van aanbieden. Hieronder noemen we enkele handige en betrouwbare websites waar je terecht kunt voor het huren van een auto in Montenegro:

Sunny Cars

Je kunt makkelijk online een auto regelen bij Sunny Cars, een van de grootste Europese aanbieders in autohuur. Je huurt ‘all-inclusive’, waarbij je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten en geen verborgen kosten hebt. Ook heb je 24 uur per dag persoonlijke ondersteuning. ► Check hier de tarieven bij Sunny Cars voor het huren van een auto in Montenegro

TUI Cars

Bij TUI Cars kun je goedkoop een auto huren in Montenegro, met een all-inclusive pakket en zonder extra kosten. Je kunt gratis annuleren en overboeken tot 24 uur vóór huuraanvang en je hebt een WA-verzekering zonder eigen risico. ► Check hier de tarieven bij TUI Cars voor het huren van een auto in Montenegro

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Montenegro, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *