Tips voor een vakantie in Bergen, Noorwegen

Een vakantie in Bergen beleef je in de tweede stad van Noorwegen, een plek met kleurige houten huizen, verse vis uit de zee en een energiek studentenleven. De universiteitsstad aan de Noorse westkust is letterlijk vernoemd naar het omringende landschap, zeven bergen die eindeloze mogelijkheden bieden voor wandelingen en outdoor activiteiten. Bergen is ook de ideale uitvalsbasis om de spectaculaire Noorse fjorden te ontdekken. De stad, zelf in een bergachtige inham gelegen, wordt niet voor niets de ‘Gateway to the Fjords’ genoemd.

Maar Bergen is veel meer dan een toegangspoort naar de fjorden, en is op zichzelf al een stedentrip waard. De 900 jaar oude stad ademt op elk hoek van de straat geschiedenis en heeft uitstekende restaurants en boeiende bezienswaardigheden. Een wandeling in het oude centrum met de smalle geplaveide straatjes en de houten gebouwen brengt je terug naar een tijdperk van weleer. Langs de waterkant heb je Bryggen, de haven uit de 12 eeuw die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Bergen?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Bergen

Met zijn unieke gele, rode en oranje huizen is deze kleurige haven misschien wel het bekendste beeld dat mensen van Noorwegen hebben. Laat je echter niet misleiden door deze krakende fineerlaag. In de straten achter deze huizen lijkt het wel een modern openluchtmuseum, met street art, graffiti, muurschilderingen en werken van Banksy. Er worden zelfs graffitiwandelingen georganiseerd.

Bergen is de ideale start- of eindplek voor je vakantie in Noorwegen, omdat de stad een stop is voor (cruise)schepen die langs de kust varen. Bezoek de beroemde vismarkt voordat je aan boord stapt. Wees wel voorbereid op wat regen. Bergen geldt als een van de natste steden van Europa, dus neem een paraplu en een dikke sweater mee om je vakantie niet in het water te laten vallen. En gelukkig zijn er genoeg musea, kunstgalerieën en leuke koffietentjes die het waard zijn om er een tijdje te schuilen.

Bezienswaardigheden in Bergen

Bryggen

Bryggen is zowel voor inwoners als bezoekers het natuurlijke middelpunt van Bergen, de haven met zijn pittoreske kleurige huizen die de Noorse stad haar iconische gezicht heeft gegeven. Bryggen ontstond vooral in de 14e eeuw toen Bergen een belangrijke Hanzestad was en er talloze handelsgebouwen voor graan en vis langs de kade verrezen.

Bergen Bryggen

Een grote brand in 1702 heeft de hele stad in de as gelegd, maar daarna is Bryggen weer herbouwd. De meeste van de 62 karakteristieke houten huizen die je vandaag ziet, zijn meer dan 300 jaar oud. De kade met de oude handelshuizen is sinds 1979 benoemd tot Werelderfgoed van Unesco.

Bergen Bryggen steegje

Bryggen herbergt tegenwoordig winkels, restaurants en cafés. In de smalle en donkere steegjes achter de kade zitten exclusieve boetiekjes verborgen. Een goed startpunt voor je vakantie in Bergen is een bezoek aan het Bryggens Museum (www.bymuseet.no).

Vismarkt van Bergen

De vismarkt van Bergen (Torget i Bergen) is een van de grootste openluchtmarkten van Noorwegen. Al sinds de 12e eeuw komen hier elke dag vissers en handelaren bijeen, al bestaan de bezoekers nu vooral uit toeristen. Elke dag worden hier de verse vis, schaaldieren en zeevruchten uitgestald, waaronder krabben, garnalen, kreeften en mosselen. Het wordt ter plekke voor je klaargemaakt, mocht je hongerig zijn. Je kunt er ook een hotdog van rendiervlees krijgen of een broodje walvis, hoewel dit zoogdier beschermd is. ‘Vismarkt’ dekt niet helemaal de lading, want ook fruit, groente, bloemen en planten zijn op deze markt te koop. De openluchtmarkt is geopend vanaf 1 mei en gedurende de zomer en vind je aan de Nikolaikirkeallmenning, vlakbij Bryggen. Sinds 2012 is er ook een overdekte markthal, Mathallen, die het hele jaar door geopend is. Hier hebben viskraampjes een vaste plek en vind je ook restaurants en winkeltjes. Sommige reizigers vinden de vismarkt van Bergen te toeristisch, waarbij de vis ook nog eens een stuk duurder is dan in de supermarkt.

Hanseatic Museum en Schøtstuene

Het Hanseatic Museum (Hanzemuseum) is gevestigd in een van de best bewaarde handelshuizen van Bergen. Het museum geeft een aardig inkijkje in het leven van Duitse handelaren die van 1350 tot 1754 in de Noorse stad woonden en werkten, en die allemaal ongehuwd waren omdat ze niet met een Noorse vrouw mochten trouwen. In dit houten huis werden onder meer vis, graan, specerijen, likeur en stoffen opgeslagen en verhandeld. Al in 1872 werd het handelshuis een museum en nu is dit het enige huis in Bergen dat zijn originele interieur uit de 18e eeuw heeft behouden. In de kantoren en het woonhuis van de handelaren zie je onder meer antieke meubels, wapens en accessoires uit die tijd. De opslagruimtes bevonden zich in hetzelfde huis. Met een kaartje van het museum krijg je ook toegang tot het nabijgelegen Schøtstuene, een reeks vergaderzalen waar de handelaren elkaar ontmoetten, aten en dronken. Ook diende dit gebouw als rechtbank. Adres: Finnegården 1A, 5003 Bergen, Noorwegen. Website: www.schøtstuene.no

Edvard Grieg Museum Troldhaugen

Liefhebbers van klassieke muziek moeten zeker tijd uittrekken voor een bezoek aan het Edvard Grieg Museum, in het zuiden van Bergen. Troldhaugen is het voormalige huis van Edvard Grieg (1843-1907), de beroemdste en belangrijkste componist van Noorwegen. Grieg woonde 22 jaar in deze houten villa die gebouwd is in 1885, turend naar het tuinhuisje aan het meer waar hij zijn composities uitvoerde. Het is nu een museum dat volledig gewijd is aan het leven en het werk van de componist. Zo zie er de rijk versierde veranda, de eetzaal en de zitkamer met Grieg’s eigen  Steinway-piano uit 1892, die nog steeds bespeelbaar is. Er worden rondleidingen gegeven en in de zomer vinden er regelmatig lunchconcerten en avondconcerten plaats. Het Evard Grieg Museum is elke dag geopend. Adres: Troldhaugvegen 65, 5232 Paradis, Noorwegen. Website: www.griegmuseum.no

Fløibanen

Met zeven bergen in de omgeving is je vakantie niet compleet als je er niet minstens eentje hebt bezocht. De berg Fløyen (of Fløyfjellet) is het makkelijkst te bereiken. Met de kabelbaan Fløibanen ben je vanuit het centrum van Bergen in 6 minuten op de top, waar je op een hoogte van 320 meter een prachtig uitzicht hebt over de stad, de fjorden en het omringende landschap.

Bergen Floibanen

Het uitzicht is het mooist vlak na zonsopgang of tegen zonsondergang. Op de berg is een restaurant, een café, een souvenirshop en een speeltuin. Vanaf de Fløyen kun je wandelingen maken verder de bergen in.

Bergen kabelbaan Floyen

Op de terugweg naar beneden kun je weer de kabelbaan nemen of een wandelpad. De Fløibanen vertrekt ongeveer 150 meter vanaf de vismarkt en Bryggen van de vroege ochtend tot 23.00 uur ‘s avonds, het hele jaar door. Website: www.floyen.no

Fort Bergenhus

Aan de havenkant van Bergen ligt Fort Bergenhus, een van de oudste en bewaarde vestingwerken van Noorwegen. De geschiedenis gaat al terug tot de 11e eeuw, maar in de 13e eeuw verrees er een massief stenen fort om de haven van Bergen tegen indringers te beschermen. In de 17e eeuw werd het uitgebreid en versterkt. Door de eeuwen heen was de vesting onder meer de residentie van de Noorse koningen, de zetel van de aartsbisschop en een militair verdedigingswerk.

Bergenhus Fort in Bergen

De enige belegering vond plaats op 2 augustus 1665, toen een grote vloot Nederlandse schepen achtervolgd werd door Engelse oorlogsschepen. De Nederlanders zochten hun toevlucht in de haven van Bergen. Zij kregen daarbij hulp van de soldaten in Bergenhus, die krachtig verzet toonden en de Engelsen wisten tegen te houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de vesting als westers hoofdkwartier. Een explosie in 1944 richtte enorme schade aan, waarna er tot in de jaren ’60 restauratiewerkzaamheden plaatsvonden.

Binnenplaats Bergenhus Fort Bergen

Nog steeds zijn er 220 militairen gelegerd in het fort, maar het grootste deel is toegankelijk voor publiek. In een van de gebouwen zit het Vestingmuseum Bergenhus (Bergenhus festningsmuseum) over de geschiedenis en de verzetsstrijd. Ook zijn er exposities over de bijdrage van vrouwen aan de strijdkrachten en de inzet van Noorse troepen bij internationale oorlogsoperaties.

Bergenhus Hakonshallen in Bergen

Een ander monument op het fortcomplex is de Håkonshallen, gebouwd tussen 1247 en 1261. In deze statige hal vonden koninklijke feesten en huwelijken plaats. Dit ios het grootste niet-religieuze middeleeuwse bouwwerk van Noorwegen. De binnenplaats en andere delen van de vesting zijn vaak het toneel van culturele evenementen, zoals concerten, theatervoorstellingen en festivals. Adres: 5003 Bergen, Noorwegen. Website: www.forsvarsbygg.no

Wil je Fort Bergenhus vanaf het water bewonderen?
Boek een rondvaart langs de bezienswaardigheden van Bergen

KODE Kunstmusea

Als kunstliefhebber heb je het voor het kiezen in Bergen. De stad heeft namelijk vier voortreffelijke kunstmusea die gezamenlijk bekend staan als KODE. De musea zijn gevestigd in vier gebouwen verspreid over het centrum. Samen vormen ze het één na grootste kunstmuseum van Noorwegen met een omvangrijke verzameling schilderijen, beeldende kunst, installaties en design.

Bergen kunstmuseum

In de collectie zitten meesterwerken uit de Noorse kunstgeschiedenis van bekende namen als Edvard Munch, Harriet Backer, Nikolai Astrup en JC Dahl. Ook bezit het museum veel Chinese kunst. Die is samen met een collectie Noors zilver te zien in Permanenten, een monumentaal gebouw uit 1896 in neorenaissancestijl. Hier worden ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Bergen KODE kunstmuseum

Stenersen herbergt wisselende tentoonstellingen met de nadruk op hedendaagse kunst. Ook zit hier de boekwinkel van KODE. In het gebouw Rasmus Meijer dwaal je over twee verdiepingen door de gouden eeuw van de Noorse kunstgeschiedenis, van 1880 tot 1905 en vervolgens tot 1920. Je vindt hier ook de derde grootste Edvard Munch-collectie ter wereld. Lysverket is de thuisbasis van werken uit de 15e tot de 20e eeuw, naast onze verzameling internationaal modernisme. Met één toegangsticket mag alle vier de gebouwen en alle exposities bezoeken. Website: www.kodebergen.no

Praktische tips voor een vakantie in Bergen

Overnachten in Bergen

Het vinden van een slaapplek is niet moeilijk in deze toeristische stad. Bergen heeft een ruime keuze aan accommodaties, variërend van hotels en bed & breakfasts tot appartementen en hostels. Bryggen is uiteraard een van de populairste plekken om te overnachten, de meest pittoreske buurt van Bergen met de kleurrijke huizen langs de kade. Musea, restaurants, winkels en schilderachtige uitzichten zijn allemaal op loopafstand. Er zijn verschillende hotels in Bryggen, maar het is niet de goedkoopste plek om te verblijven.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Bergen?
Reserveer hier een hotel of appartement in Bergen, tegen de laagste prijzen

Meer keuze heb je in het centrum van Bergen, dat bekendstaat als Sentrum. Je kunt de bekendste bezienswaardigheden te voet verkennen en zowel Bryggen als het treinstation liggen dichtbij. Ook hier vind je veel winkels, restaurants en bars, maar zonder de toeristische drukte in Bryggen. Voorts is de wijk Nordnes een optie om een hotel of appartement te zoeken. Deze oude wijk ligt op het schiereiland tegenover Bryggen, zo’n 2 kilometer van het stadscentrum. Het is er wat rustiger, dus een goede optie voor gezinnen. Evengoed zijn trendy bars en cafés te vinden.

Hotel Opus XVI

Een van de beste plekken in het centrum van Bergen is Hotel Opus XVI, dat eigendom is van de nakomelingen van componist Edvard Grieg. Dit 4-sterrenhotel is gevestigd in een historisch bankgebouw uit 1876. Door de bakstenen gevel en de karakteristieke bouwstijl staat het gebouw in de volksmond bekend als Banco Rotto. De familie van Grieg heeft het omgebouwd tot een stijlvol hotel en vernoemd naar het beroemdste pianoconcert van de componist: Opus 16. Voor de laatste uitbreiding in 1918 werd architect Schak Bull ingehuurd, toevallig ook een neef van Grieg.

Hotel Opus 16 in Bergen

Vooral de begane grond is indrukwekkend, met de massieve granieten muren en marmeren zuilen. In de lobby vind je een expositie van lokale kunstenaars en op zaterdag is er een High Tea en zijn er jazzoptredens. Alle kamers hebben hoge plafonds en ramen, houten vloeren, marmeren badkamers met vloerverwarming en zijn uitgerust met luxe voorzieningen, zoals Nespresso-machines en Franse thee van Damman. ► Boek een overnachting in Hotel Opus XVI vanaf € 164

Eten en drinken in Bergen

Bergen maakt steeds meer naam als culinaire hotspot van Noorwegen, met restaurants die de Scandinavische keuken (Nordic Cuisine) naar een hoger niveau tillen. Op de menu’s staan uiteraard veel gerechten met vis en schaaldieren, die vers uit de Noordzee je bord op komen.

Bergensk fiskesuppe (Bergense vissoep) is het bekendste lokale gerecht. Dit is een stevige romige soep met verschillende soorten vis, postelein en groenten zoals uien, wortelen, prei en selderij. De vissoorten kunnen van alles zijn, al is het meestal zalm en koolvis. Traditioneel wordt de bouillon gemaakt van de botten van jonge koolvis, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks meer. Je kunt de vissoep proberen bij Bryggeloftet & Stuene (www.bryggeloftet.no), het oudste restaurant van Bergen dat openging in 1910.

Bergen vissoep

Een van de beste restaurants is Lysverket (www.lysverket.no) in het kunstmuseum KODE 4, dat wordt geleid door chef-kok Christopher Haatuft. Hij stond eerder aan het roer van een restaurant dat door de New York Times als beste van New York werd uitgeroepen. De focus ligt op lokale visgerechten, maar er staan ook vleesgerechten en vegetarische gerechten op de kaart. Het restaurant werkt alleen met directe seizoensproducten uit de directe omgeving van Bergen. Naast een restaurant heeft Lysverket ook een bar met de beste cocktails van de stad.

Reizen naar Bergen

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk naar Bergen reizen voor een vakantie. KLM vliegt meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Bergen. Dit is een vlucht van ongeveer 1 uur en 40 minuten. Je kunt ook vliegen via de hoofdstad Oslo. Er gaan dagelijks meer dan 40 vluchten tussen Oslo en Bergen, uitgevoerd door SAS Airlines en Norwegian Air Shuttle. De vlucht tussen deze twee steden duurt circa 50 minuten.

Een KLM-vliegticket naar Bergen is te koop vanaf € 208
Boek hier een vliegticket naar Bergen bij KLM

Alle internationale vluchten komen aan op Bergen Flesland Airport (BGO). De luchthaven ligt ongeveer 18 kilometer ten zuiden van Bergen. Voor het vervoer naar de stad kun je de Airport Bus nemen, die elke 15 tot 20 minuten vertrekt. De reistijd naar het centrum van Bergen is een halfuur. Behalve met het vliegtuig kun je de stad in het zuidwesten van Noorwegen ook bereiken met de auto, de trein, de bus, de veerboot en een cruiseschip.

Voor meer informatie over een vakantie in Bergen (Noorwegen) kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitbergen.com

Voor het laatst bijgewerkt op 7 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bergen, Noorwegen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Bergen Tourist Board/Girish Chouhan/Pål Hoff; Terje Rakke/Nordic Life AS/www.fjordnorway.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam