Reizen met de auto naar Roemenië

Je kunt met de auto in twee of drie dagen naar Roemenië reizen. Het kan fijn zijn om met je eigen auto de natuur in dit enorme land te ontdekken, maar zorg wel dat je wagen tegen een stootje kan. Roemenië kent nogal wat slechte wegen, al zit er verbetering in de laatste jaren. Trek daarnaast je portemonnee voor de nodige tolvignetten onderweg.

Het is een flinke autorit naar Roemenië, dus het is relaxter om er drie dagen voor uit te trekken. Het land is groot, dus het hangt er ook een beetje vanaf waar je wilt zijn. Naar een stad als Timișoara in het westen van Roemenië is het veel minder ver rijden dan naar de hoofdstad Boekarest, dat nog eens 550 kilometer verder naar het oosten ligt.

Autoroutes naar Roemenië

Voor reizen met de auto naar Roemenië passeer je drie of vier andere landen en kun je grofweg twee routes nemen: de ‘zuidelijke’ route en de ‘noordelijke’ route. Dit hangt een beetje af van je vertrekpunt in Nederland. Bij beide routes kom je in de buurt van Timișoara het land binnen.

Bij allebei de varianten is het naar het westen van Roemenië ruim 1700 kilometer, dus zonder oponthoud en stops ongeveer 17½ uur rijden. De afstand naar de hoofdstad Boekarest is zo’n 2230 kilometer. Het is ook mogelijk om een stuk met de autoslaaptrein af te leggen, als je wat comfortabeler wilt reizen. Dit zijn de mogelijke varianten:

  • zuidelijke route: reizen naar Roemenië via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. In Duitsland volg je vooral Bundesautobahn 3, van de Nederlandse naar Oostenrijkse grens (via Keulen, Frankfurt en Neurenberg). Voor Oostenrijk, Hongarije en Roemenië heb je een tolvignet nodig.
  • noordelijke route: reizen naar Roemenië via Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. In Duitsland volg je Bundesautobahn 2 en 14 (via Osnabrück, Maagdenburg, Leipzig en Dresden). Voor Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië heb je een tolvignet nodig.
  • autoslaaptrein: in de zomer kun je de autoslaaptrein nemen van de Duitse stad Düsseldorf naar Villach in het zuiden van Oostenrijk (treinreis van 13½ uur). Van Villach is het ruim 800 kilometer rijden naar de westgrens van Roemenië, via Hongarije (één dag autorijden). Voor Oostenrijk, Hongarije en Roemenië heb je een tolvignet nodig. Kijk voor meer informatie over de autoslaaptrein op de website van Urlaubs Express: www.urlaubs-express.de

Drukte bij de grens van Roemenië

Hou er rekening mee dat het in de vakantieperiodes behoorlijk druk kan zijn op de Duitse snelwegen, waardoor je met flinke files te maken krijgt. Ook keren in de zomer veel Roemeense seizoensarbeiders terug naar hun familie, met drukte bij de grensposten tot gevolg. Op een flink deel van de Duitse snelwegen geldt daarentegen geen maximumsnelheid, waardoor je flink gas kunt geven.

Een van de drukste grensovergangen is Nădlac II, tussen Hongarije en Roemenië op de snelweg E68 (van de Hongaarse stad Szeged naar de Roemeense stad Arad). Deze grenspost is 24 uur per dag open. De grenspolitie voert er routinecontroles uit, vooral sinds de vluchtelingencrisis in 2015, maar daarmee lopen de wachttijden snel op. Er zijn acht toegangsstroken voor personenauto’s, maar toch kan de wachttijd in extreme gevallen 5 uur bedragen.

Iets zuidelijker ligt de kleinere grenspost Nădlac, waar het meestal iets rustiger is. Hier kom je Roemenië binnen via de provinciale weg 43, maar er is slechts één toegangsstrook voor personenauto’s. Bij grote drukte kan het de moeite waard zijn om iets om te rijden. Op deze website van de Roemeense grenspolitie kun je de actuele wachttijden zien voor alle grensposten van het land: www.politiadefrontiera.ro

Tolwegen en tolvignet in Roemenië

Voor reizen met de auto naar Roemenië dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, het kentekenbewijs van je auto en je verzekeringspapieren. Roemenië is lid van de Europese Unie, dus een Nederlands rijbewijs volstaat. Daarnaast heb je een tolvignet nodig om in Roemenië te kunnen autorijden. Dit vignet staat bekend als Rovinieta.

Het is een elektronisch tolvignet dat gekoppeld is aan je kentekenplaat. Via camera’s langs de wegen wordt gecontroleerd of je het vignet hebt betaald. Je kunt een vignet kopen voor 7 dagen, 30 dagen, 90 dagen of een jaar. De prijs voor een maandvignet bedraagt € 7 (in 2020), dus de prijs valt mee. Wie geen vignet heeft, riskeert een boete die kan oplopen tot 4500 Roemeense leu (ongeveer € 930).

Je kunt de Rovinieta kopen bij de grens, bij de meeste tankstations, bij postkantoren en online via www.roviniete.ro. Bij een online bestelling krijg je het vignet toegestuurd per e-mail. Je moet het bonnetje bewaren totdat je Roemenië weer verlaat. Als je een auto gaat huren in Roemenië zit het elektronische tolvignet er meestal standaard bij, maar het is handig om dit even na te vragen.

Verkeersregels in Roemenië

In Roemenië rij je aan de rechterkant van de weg net als bij ons. Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht, zowel voorin als op de achterbank. Kinderen onder de 12 jaar mogen niet voorin zitten. Autorijden na het drinken is volledig taboe in Roemenië, je mag 0 procent alcohol in je bloed hebben als je achter het stuur zit.

Het meenemen van een gevarendriehoek is verplicht voor alle voertuigen met meer dan twee wielen. Ook is het verplicht om een brandblusser en verbanddoos in je auto te hebben liggen. Als je uit een auto stapt bij pech of een ongeval, dien je een reflecterend veiligheidshesje te dragen (dag en nacht).

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Roemenië
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, een brandblusser en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Roemenië op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

In Roemenië gelden de volgende maximumsnelheden:

  • in de bebouwde kom: 50 kilometer per uur;
  • buiten de bebouwde kom: 90 kilometer per uur;
  • op tweebaanswegen: 100 kilometer per uur;
  • op snelwegen: 130 kilometer per uur.

Wees alert op roekeloze Roemeense bestuurders, hou je ogen open en rij voorzichtig. Roemenië heeft van alle landen van de Europese Unie het grootste aantal dodelijke verkeersongevallen per hoofd van de bevolking, al neemt het aantal ongevallen gelukkig wel af de laatste jaren.

Als je niet op snelwegen rijdt, moet je rekening houden met veel vrachtwagens, paardenkarren, motorrijders, loslopende honden en dorpsbewoners die op de weg lopen. Roemeense bestuurders staan erom bekend dat ze altijd inhalen, ook in blinde bochten en met naderende tegenliggers. Het is raadzaam zover mogelijk aan de rechterkant te rijden als iemand je wil inhalen. Het is niet ongebruikelijk dat een Roemeense automobilist op een snelweg volledig tot stilstand komt en een stukje achteruit rijdt om een afslag te nemen.

De Roemeense politie heeft de reputatie lastig te zijn. Als je wordt aangehouden, blijf rustig in je auto zitten en wacht totdat er een agent naar je raampje komt. Laat je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs zien en hou je autoverzekering bij de hand.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Roemenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/joyfull; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam