Tips over autorijden in Zweden

Veel Nederlanders gaan met hun eigen auto naar Zweden, dat handig is om afgelegen en dunbevolkte streken te bereiken. Ook als je het vliegtuig neemt naar Zweden, kan het handig zijn om ter plekke een auto te huren. Met de auto zie je veel meer van het landschap en kom je op plekken die niet of moeilijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer.

Autorijden in Zweden is prima te doen. Het land heeft een uitgebreid netwerk van wegen en snelwegen die optimaal onderhouden zijn. De kwaliteit van de wegen behoort tot de hoogste van Europa. Het is minder druk en chaotisch dan in Nederland en relatief veilig. Op het platteland kun je soms uren autorijden zonder een ander voertuig tegen te komen. Natuurlijk kent Zweden ook de nodige hardrijders, bumperklevers en agressieve automobilisten die alles en iedereen willen inhalen. In de hoofdstad Stockholm kan het wel druk zijn op de weg, vooral tijdens de spitsuren.

Het grootste risico van autorijden in Zweden zijn botsingen met wilde dieren (zie onder). De helft van alle auto-ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild. Desondanks behoort Zweden tot de landen met het minste aantal verkeersongevallen ter wereld.

Tolheffingen in Zweden

Er zijn geen tolwegen in Zweden. Je moet wel tol betalen voor de Øresundbrug (Sontbrug), die Zweden met Denemarken verbindt. Meer informatie hierover vind je op www.oresundsbron.com. Ook moet je tol betalen voor de bruggen bij Motala en Sundsvall.

\Verder kennen Stockholm en Göteborg een zogeheten ‘congestieheffing’. Dat is een belasting die automobilisten moeten betalen als ze in het centrum inrijden, bedoeld om het aantal voertuigen te verminderen en de luchtkwaliteit te verminderen. Je betaalt deze tolheffing van maandag tot en met vrijdag van 06.30 uur in de ochtend tot 18.30 uur in de avond. Dit geldt zowel voor Zweedse automobilisten als toeristen.

De heffing van de tol gebeurt automatisch. Wanneer je voorbij een controlepunt rijdt, wordt het kenteken geregistreerd en ontvangt de eigenaar van het voertuig een factuur. Meer informatie hierover vind je op www.epass24.com

Verkeersregels in Zweden

Om te mogen autorijden in Zweden moet je minstens 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Met een Nederlands of Belgisch rijbewijs kun je zonder problemen met de auto op stap in Zweden. Voor het huren van een auto moet je meestal minstens 20 jaar oud zijn. Verder moet je je kentekenbewijs, de groene kaart en je paspoort of identiteitskaart bij je hebben als je de weg op gaat.

In Zweden rij je aan de rechterkant van de weg, net als bij ons. Dat was vroeger echter niet zo. Tot 3 september 1967 reden de Zweden aan de linkerkant van de weg. Op die dag moesten ze vanaf 05.00 uur in de ochtend aan de rechterkant rijden. De dag dat alle automobilisten voortaan van rijstrook moesten wisselen, staat bekend als Dag H.

Het dragen van autogordels is verplicht voor alle inzittenden, waarop scherp gecontroleerd wordt. Automobilisten dienen altijd hun dimlicht aan te hebben, ook overdag en als de zon schijnt. Voor kinderen tot 7 jaar is een kinderzitje verplicht. Een gevarendriehoek is verplicht in auto’s met een Zweeds kenteken, maar ook voor Nederlandse automobilisten is het raadzaam een gevarendriehoek in de auto te hebben liggen. Van 1 december tot en met 31 maart zijn winterbanden verplicht, ook voor buitenlandse auto’s.

Maximumsnelheid in Zweden

Op talloze plaatsen staan flitspalen langs de weg, waarmee op de maximumsnelheid wordt gecontroleerd. Je ziet de toegestane snelheid op gele ronde verkeersborden met een rode rand. Op de wegen in Zweden gelden de volgende snelheidslimieten:

  • Autosnelwegen: 90 tot 120 kilometer per uur (auto met caravan 80 kilometer per uur)
  • Hoofdwegen met dubbele rijbanen: 100 kilometer per uur
  • Tweebaanswegen: 50 tot 90 kilometer per uur
  • Binnen de bebouwde kom: 20 tot 50 kilometer per uur

Alcohol en autorijden

In Zweden is het niet verstandig om te autorijden als je alcohol hebt gedronken. De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2 procent, en dat is lager dan in de meeste andere Europese landen. In Nederland mag je bijvoorbeeld niet meer rijden als 0,5 promille alcohol in je bloed hebt. Mannen bereiken de limiet van 0,2 promille al na het drinken van één glas, vrouwen al bij minder dan een glas.

De Zweedse politie houdt regelmatig alcoholcontroles langs de weg en bij de veerponten, in een poging het aantal verkeersdoden terug te brengen. Jaarlijks vallen in Zweden ongeveer 125 verkeersslachtoffers door dronken automobilisten. De straffen zijn dan ook streng. Je riskeert boetes, een inname van het rijbewijs of een gevangenisstraf als je wordt gepakt met teveel drank op. Bij een overschrijding van 0,3 promille wordt je rijbewijs al ingenomen.

Wilde dieren op de weg

Als je gaat autorijden in landelijk gebied, is er een grote kans dat je wilde dieren tegenkomt. Vooral in het noorden van Zweden kun je herten en rendieren zien langs de weg. Dat is leuk om te zien, maar de dieren vormen wel een risico voor automobilisten en lijken wel suïcidale trekjes te hebben door de confrontatie met het verkeer aan te gaan. Deze dieren hebben de neiging om rond te zwerven in kuddes, dus als je er een ziet, zijn er waarschijnlijk veel meer herten en rendieren in het bos in de buurt.

Een botsing met een hert kan gevaarlijk zijn, maar je moet vooral een aanrijding met een eland zien te vermijden. Deze beesten wegen honderden kilo’s en hebben enorme harde hoorns. Bij een botsing met een eland zou zijn topzware lichaam zomaar door de voorruit kunnen denderen, en daar is zelfs een airbag niet tegen bestand.

Om het risico van een aanrijding met wilde dieren te verkleinen, kun je het beste rustig en voorzichtig rijden. Daardoor zie het overstekend wild eerder en kun je sneller op de rem trappen. De wilde dieren steken vooral de weg over in de vroege ochtend bij zonsopgang en in de avond bij zonsondergang, dus wees dan extra alert. Hou de verkeersborden in de gaten die waarschuwen voor overstekende elanden.

Tip van reiziger Tom:
Heb je een ongeval met een beer, wolf, veelvraat, lynx, eland, hert, ree, rendier, everzwijn, mufflonschaap, otter of adelaar, dan ben je verplicht dit te melden aan de politie op nummer 112, ongeacht of het dier gekwetst is of niet. Ook wordt er gevraagd de plaats van het ongeval te markeren. Het niet melden wordt bekeken als vluchtmisdrijf.

Ik verbaas mij erover dat dit zo goed als nergens te vinden is op Nederlandstalige sites. Om een idee te geven over het aantal wildongevallen: voor de periode van januari tot en met juli staat die teller op 29.345, de ongevallen met rendieren (geen wild) staat op 932. Maakt meer dan 150 ongevallen per dag.

Tanken in Zweden

Op vele plaatsen langs de wegen vind je tankstations. De benzinestations liggen wel verder uit elkaar, dus wacht niet te lang met tanken als de brandstofmeter van je auto daalt. Vooral in het midden en noorden van Zweden kom je ze minder snel tegen.

Bij de meeste tankstations hebben zelfbediening met betaling bij een kassa. Je kunt met een creditcard of bankpas betalen of met bankbiljetten. De openingstijden zijn meestal open van 07.00 uur tot 21.00 of 22.00 uur, maar na sluitingstijd kun je vaak gebruikmaken van tankautomaten. Langs de snelwegen vind je ook benzinepompen die 24 uur per dag open zijn. Veel tankstations zijn van de Zweedse bedrijven OKQ8 (www.okq8.se) en Circle K (www.circlek.se), elk met meer dan 700 vestigingen in het hele land. Daarnaast zie je benzinestations van nationale internationale oliebedrijven als Shell en Gulf.

De brandstoffen Euro 95 (Blyfri 95 of Bensin 95), Superplus 98 (Blyfri 98 of Bensin 98) en diesel zijn goed verkrijgbaar in Zweden. LPG is daarentegen veel moeilijker verkrijgbaar. De prijs van Euro 95 is in het algemeen goedkoper dan in Nederland, terwijl diesel duurder is. Bij veel oliebedrijven is het ook goedkoper om bij onbemande tankstations (obemannade stationer of automatstationer) te tanken. Gedetailleerde informatie over de brandstofprijzen krijg je op deze twee Zweedse websites (die je kunt vertalen met Google Translate): www.bensinpriser.nu en www.bensinpriser.se

Autopech in Zweden

Ook tijdens het autorijden in Zweden kun je natuurlijk met autopech te maken krijgen. Bij een lidmaatschap van een Nederlandse automobielclub kom je vaak in aanmerking voor pechhulp als je daarvoor een Europese dekking hebt afgesloten. Bij een lidmaatschap van de ANWB moet je bijvoorbeeld de ‘Wegenwacht Europa Service’ hebben afgesloten. Bij autopech kun je dan bellen met de ANWB Alarmcentrale: +31 70 314 14 14.

Je kunt ook terecht bij de Zweedse automobielbond Motormännen (www.motormannen.se). Zij hebben voertuigen rondrijden met de tekst Vägpatrull (‘wegpatrouille’), die automobilisten helpen met autopech. Het is een soort wegenwacht die bekendstaat als ‘M weghulp‘. Het alarmnummer is 020 – 91 11 11.

Verder kun je een beroep doen op lokale sleepdiensten (vägtjänst) of garages (bilverkstad), die je kunt vinden via Google Maps. In de steden vind je servicepunten voor vrijwel alle bekende automerken. Als je een auto hebt gehuurd, heeft het autoverhuurbedrijf vaak een speciaal telefoonnummer voor assistentie bij autopech.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Zweden, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; OKQ8.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam