Collect call: tips en informatie

Collect callCollect call is een fenomeen uit vervlogen tijden. Het was een service van telecomproviders waarbij het telefoontje wordt betaald door degene die je belt. Dus niet de beller betaalt de telefoonkosten, maar degene die de telefoon opneemt. Meestal zit er een telefoniste tussen, die de te bellen persoon eerst toestemming vraagt of hij of zij wil opdraaien voor de kosten van het telefoongesprek. Collect call was uitgevonden in de Verenigde Staten in de jaren ’90 uitgewaaierd over de hele wereld.

Collect call was vooral een uitkomst voor reizigers in het buitenland. Als backpacker kon je bijvoorbeeld peperdure telefoontjes besparen als je vanuit een buitenlandse telefooncel of postkantoor naar het thuisfront belde. Ook scheelde het gehannes met buitenlandse muntjes of telefoonkaarten. Ouders waren meestal wel bereid om de telefoonkosten te betalen als je tijdens een wereldreis vertelt waar je uithangt.

Bespaar tijd en roamingkosten in het buitenland
Bestel hier alvast een simkaart, voor meer dan 100 bestemmingen wereldwijd

Hoe werkt collect call

Telecomprovider KPN bood de service jarenlang aan in Nederland. Vanuit vrijwel alle landen in de wereld kon je zo gratis naar Nederland bellen, van Argentinië en Egypte tot India en Thailand. Je moest een speciaal telefoonnummer draaien dat in elk land verschillend was, dus het was handig een lijst van collect call nummers te raadplegen. Je kreeg dag en nacht verbinding met een telefonist(e) in Nederland, die contact legde met de persoon die je wilde bellen.

Collect call nummers

De service was wel duurder voor de degene die werd gebeld dan als je een gewoon telefoontje pleegde. KPN rekende namelijk extra kosten voor collect calls, die bij de gebelde in rekening werden gebracht. Het was dus eigenlijk goedkoper om het thuisfront te vragen jou te bellen in het buitenland, bijvoorbeeld in je hotel. Het telefoonnummer kon je bijvoorbeeld e-mailen of kort doorbellen. Tenzij je je natuurlijk helemaal niet druk maakte over de extra kosten waarmee je je familie en vrienden opzadelde.

Ook voor telecomaanbieders in het buitenland was het lucratief. In sommige landen, zoals India, moest je bovendien een (klein) bedrag betalen voor een collect call in een telefoonkantoortje. Je kon zelfs afdingen en onderhandelen over de prijs, maar echt gratis was het dus niet altijd. Door de komst van internet is collect call inmiddels een achterhaald en gedateerd concept. Er zijn nu allerlei alternatieven voorhanden voor collect call. KPN heeft de service daarom op 1 januari 2013 opgeheven.

Alternatieven voor collect call

Dankzij het internet zijn er tegenwoordig andere manieren om gratis en goedkoop vanuit het buitenland naar Nederland te bellen. Je kunt bijvoorbeeld bellen via WhatsApp op je mobiele telefoon als je gratis wifi tot je beschikking hebt. Zo kost een telefoontje vanuit het buitenland helemaal niets, al is de kwaliteit niet overal evengoed.

Ook andere apps bieden de mogelijkheid om gratis te bellen, zoals FaceTime, Skype en Viber. Een alternatief is verder VoIP, dat staat voor ‘Voice over Internet Protocol’. Hiermee bel je via internet en niet via een ouderwetse telefoonlijn. Hou wel rekening met de beperkte veiligheid van openbare wifi-netwerken.

Binnen de Europese Unie is bellen vanuit het buitenland sinds 15 juni 2017 veel goedkoper geworden. De tarieven zijn in heel Europa gelijk, dus je betaalt op je buitenlandse bestemming dezelfde kosten als voor het telefoontje in Nederland. Buiten de EU heb je te maken met hogere belkosten.

Dat geldt ook als je een app gebruikt zoals WhatsApp en je geen wifi hebt. De belkosten bestaan dan uit de roamingkosten voor het gebruik van een 3G- of 4G-netwerk. Je kunt veel telefoon- en roamingkosten in het buitenland besparen door de aanschaf van een lokale simkaart. Via de website internationalsim.nl kun je een simkaart bestellen voor het land waar je naartoe gaat.

Lees hieronder verder voor meer tips over bellen en internetten op reis:

Hoe werkt mobiel bellen en internetten in het buitenland?

Mobiel internetten in buitenlandDe zomervakantie is voor sommige mensen al begonnen. Veel Nederlanders is dit dan ook een kans om naar het buitenland te gaan. Kan je je mobiel gebruiken in het buitenland? Zo ja, hoe werkt dat? Simyo legt je uit wat je het beste kan doen. Lees hier meer over mobiel bellen en internetten in het buitenland

Hoe werkt sim only in het buitenland?

Een sim only abonnement wordt steeds populairder. Hierbij zit je niet vast aan een telefoontoestel, en daarom is het vele malen goedkoper. Maar voor reizigers is het soms onduidelijk of je met zo’n abonnement kunt bellen, sms’en en internetten op reis. Hier leggen we uit hoe sim only werkt in het buitenland

Internet op reis

Ooit moest je naarstig op zoek naar een internetcafé waar je na betaling via een trage en krakende internetverbinding je mailtje kon versturen, maar tegenwoordig kun je dankzij wifi altijd en overal inloggen. Lees hier meer over het gebruik van internet op reis

Voor het laatst bijgewerkt op 24 augustus 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bellen met collect call, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Patrick Lienin/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam