Reizen en COVID-19: waar moet je op letten?

Reizen COVID-19COVID-19 is de wereld nog niet uit. Sterker nog, waarschijnlijk blijft het verdoemde coronavirus voor altijd rondwaren, in telkens weer nieuwe varianten. Maar gelukkig kunnen we wel weer reizen. Vrijwel alle landen hebben de grenzen weer geopend en regeringen zullen niet snel nieuwe lockdowns afkondigen (enkele uitzonderingen daargelaten). Iedereen is er wel zo’n beetje klaar mee, na een periode dat we bijna twee jaar niet konden reizen.

Toch moet je nog altijd rekening houden met COVID-19 als je op reis gaat naar het buitenland. Ook al ben je in de meeste landen weer welkom als toerist, toch gelden er vaak nog specifieke toegangseisen. Ook heb je regelmatig te maken met lokale maatregelen die bedoeld zijn om het coronavirus onder de duim te houden. Voor sommige landen is nog een coronatest verplicht voor vertrek.

Vooral landen buiten Europa zijn relatief streng als het gaat om corona. Bij vakanties binnen Europa heb je er niet zoveel last meer van, maar ook dat kan in de toekomst natuurlijk weer veranderen. Wil je goed voorbereid op reis? Lees hier handige tips waar je op moet letten als je gaat reizen tijdens COVID-19.

Vaccinaties: zijn die nog belangrijk?

Jazeker, vaccinaties tegen COVID-19 helpen absoluut om makkelijker over de wereld te reizen. Hoe meer prikken je hebt gehaald, hoe beter. Iemand die ‘volledig’ is gevaccineerd, kan met een vaccinatiecertificaat vertrekken naar een groot aantal landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Op de website van Evisa Express zie je een handig overzicht van toegangseisen voor buitenlandse bestemmingen. Je weet dan ook meteen of je een visum moet aanvragen. Voor reizen binnen de Europese Unie is een vaccinatiebewijs niet meer verplicht.

Reizen Covid-19 vaccinatie

De definitie van ‘volledig gevaccineerd’ is trouwens aan verandering onderhevig. Meestal geldt de verplichting van twee prikken, maar de werking van de vaccins tegen corona neemt langzamerhand af met het verstrijken van de tijd. Met het halen van één of meerdere boosterprikken kun je jezelf langer beschermen tegen COVID-19. Informeer dus van tevoren hoeveel vaccinaties je nodig hebt. Ook niet vergeten: neem altijd een printje mee van je vaccinatiecertificaat om bij de grens te laten zien.

Testen voor het reizen

Het kan zijn dat je – om wat voor reden dan ook – geen vaccinaties hebt gehaald tegen corona. Ook kan het zijn dat een land toch een testverplichting heeft. In zo’n geval moet je voor vertrek een coronatest laten afnemen en bij binnenkomst in het land een negatief resultaat laten zien. Een PCR-test moet meestal binnen 48 tot 72 uur voor vertrek worden afgenomen. Voor een antigeentest (sneltest) is dat maximaal 24 uur.

De eisen kunnen per land verschillen, dus informeer dit vooraf. Op sommige bestemmingen geldt ook nog een verplichte test na aankomst. Binnen de Europese Unie gelden geen testverplichtingen meer.

Reizen Covid-19 test

Voor een testbewijs voor op reis kun je niet terecht bij de GGD. Die verstrekken geen certificaten voor het buitenland. Je moet daarvoor dus terecht op een commerciële testlocatie. De kosten van een PCR-test of antigeentest moet je zelf betalen. Bij spoed kunnen die kosten oplopen tot meer dan € 100 per test. Je krijgt dan wel een officieel certificaat.

Herstelbewijs en reizen

Heb je recent corona gehad? Voor sommige landen is een herstelbewijs voldoende om binnen te komen. Zo’n bewijs kent meestal een maximale geldigheidsduur van 6 maanden. Daarnaast moet je maximaal 11 dagen of twee weken voor vertrek een positieve uitslag hebben gekregen van de GGD. Via de app CoronaCheck van de overheid kun je een herstelbewijs downloaden en uitprinten.

Met een herstelbewijs kon je lange tijd reizen binnen Europa, maar de meeste EU-landen hebben geen inreisvoorwaarden meer. Buiten Europa zijn er steeds minder landen die een herstelbewijs accepteren. In de meeste gevallen moet je een vaccinatiebewijs of testbewijs kunnen laten zien.

Mondkapjes en reizen

De verketterde mondkapjes zijn in Nederland grotendeels uit het straatbeeld verdwenen, maar in veel andere landen zijn ze nog altijd nodig. Ook in verschillende Europese landen is het op sommige plekken nog verplicht een mondkapje te dragen. Zo is in populaire vakantielanden als Spanje en Duitsland een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. In Duitse treinen en bussen moet je zelfs een zogeheten FFP2-mondkapje dragen. Dat biedt een iets betere bescherming dan een gewoon mondkapje.

Reizen Covid-19 mondkapje

Naast overheden kunnen instellingen, zoals ziekenhuizen, musea en kerken, zelf besluiten een mondkapje te verplichten. Hiermee denken ze het aantal besmettingen met COVID-19 te beperken. Neem dus altijd een voorraad mondkapjes mee als je op reis gaat. Stop de gewone in je bagage, maar neem ook enkele FFP2-mondkapjes mee. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt en ter plekke zijn ze misschien niet te krijgen.

Corona en annuleren van je reis

Toen COVID-19 massaal over de wereld trok in het voorjaar van 2020, gingen zo’n beetje alle grenzen op slot. Vrijwel alle landen kregen een negatief reisadvies, met een kleurcode rood of oranje. Bij zo’n negatief reisadvies heb je niets aan een annuleringsverzekering. Verzekeraars gingen de reissom niet vergoeden omdat ze te maken kregen met een ‘onverwachte gebeurtenis’.

Inmiddels zijn die kleurcodes aangepast en geldt een negatief reisadvies alleen nog voor landen waar het te gevaarlijk is. Er is dan bijvoorbeeld sprake van oorlog of een terreurdreiging. Reizen naar veilige landen gaan gewoon door, naar landen met een groene of gele kleurcode. Tegelijkertijd hebben verzekeringsmaatschappijen de voorwaarden iets versoepeld. Als een land nu oranje kleurt vanwege het coronavirus, kun je meestal een beroep doen op de annuleringsverzekering.

Ook kun je terugvallen op een annuleringsverzekering als je vlak voor vertrek zelf besmet raakt met COVID-19. Je kunt dan immers te ziek zijn om nog te kunnen reizen. Of misschien ben je niet heel ziek, maar kun je daardoor geen negatieve coronatest halen. Om die reden is het altijd verstandig een annuleringsverzekering af te sluiten voordat je een reis gaat boeken.

Als je corona krijgt tijdens je reis

Eenmaal op vakantie in het buitenland kun je ook besmet raken met het coronavirus. Voor de meeste mensen geldt dat ze ter plekke even uitzieken. Net zoals je op reis een andere ziekte kunt krijgen, zoals diarree, een verkoudheid of een griepje. Mocht een opname nodig zijn in een ziekenhuis, dan krijg je de zorgkosten vergoed via de verplichte basisverzekering. Die geldt ook in het buitenland. Je krijgt dan niet méér vergoed dan het tarief dat voor dezelfde behandeling in Nederland zou gelden.

Reizen Covid-19 hotel

Door een opname in een buitenlands ziekenhuis vanwege COVID-19 moet je misschien langer in het land blijven. Je krijgt te maken met extra reis- en verblijfkosten voor jou en je medereizigers. Zo moet je een nieuwe terugvlucht boeken. Bij de meeste reisverzekeringen krijg je die extra kosten vergoed. Wel geldt er een maximum voor deze kosten. Er moet dan echt sprake zijn van een serieuze coronabesmetting.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen en COVID-19, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam