Glamping en luxe kamperen: zo doe je dat!

Ben je er wel een beetje klaar mee om met een wc-rol onder je arm naar het badhok te strompelen? Kies dan een keer voor glamping, een vorm van luxe kamperen die razend populair is geworden de laatste jaren. Je kunt nog steeds genieten van het echte buitenleven, terwijl je niet hoeft in te leveren op comfort.

Bij glamping hoef je niet meer op de grond te slapen en bang te zijn dat je tentdoek bij de eerste windvlaag openwaait. Glamping is vorstelijk kamperen in een luxueuze omgeving met alle gemakken die je thuis hebt. Tegelijkertijd bevind je je midden in de natuur, op een plek waar je kunt relaxen en de alledaagse drukte en stress achter je kunt laten. Voor glamping heb je volop keuze en het is minder duur dan je denkt. Wil je deze vorm van luxe kamperen weleens uitproberen? Hier vind je alvast allerlei handige tips. Glamping: zo doe je dat!

Wat is glamping precies?

Glamping is iets van de laatste jaren, een combinatie van ‘glamour’ en ‘camping’. Het woord glamping is voor het eerst bedacht in 2005. Het betekent dat het traditionele kamperen in een tent een flinke upgrade heeft gekregen. Veel kampeerders hadden er genoeg van om op de grond te slapen en te hannesen met tentstokken.

Bij glamping slaap je meestal ook in een tent, maar die is veel groter en luxer. Je hebt meerdere compartimenten met opgemaakte boxspringbedden, elektriciteit, een eigen badkamer en eventueel een keukentje. Sommige glamping-accommodaties zijn zo luxe, dat ze zelfs de beschikking hebben over een bubbelbad en een flatscreen tv. Het grote voordeel is dat je de tent niet zelf hoeft op te zetten en dus niet alle kampeerspullen zelf hoeft mee te nemen. De luxe tent staat al helemaal voor je klaar, inclusief de inrichting.

Ook al is glamping een modeverschijnsel van deze eeuw, eigenlijk bestaat het fenomeen al honderden jaren. Toen vorsten, sultans en aristocraten vroeger op reis gingen, sliepen ze ook in luxe tenten met vele voorzieningen. Ze hadden hun eigen personeel mee die de tenten iedere keer afbraken en opnieuw moesten neerzetten.

Welke soorten glamping zijn er?

Voor glamping kun je kiezen uit vele soorten bijzondere ervaringen en accommodaties, net als bij het gewone kamperen. Populair is de safaritent, die ook de vorsten en hun bediendes van weleer gebruikten. De tent staat op een houten vloer en je hebt een houten veranda waar je kunt ontspannen. Mocht je glamping uitproberen in Afrika, dan kun je ook de wilde dieren voorbij zien komen. De tent is gemaakt van stevig canvasdoek, zodat die wel een stootje kan hebben. Safaritenten hebben vaak een of meerdere slaapkamers met bedden en dressoirs en een eigen badkamer. Je kunt gebruikmaken van een keukentje of er is een vuurkorf buiten om te barbecueën.

De boomhut is bezig met een flinke opmars, als het om glamping gaat. Dan moet je niet denken aan die bouwvallige constructies die je vroeger als kind maakte, maar aan luxe optrekjes die zich toevallig enkele meters boven de grond tussen de bomen bevinden. Sommige boomhutten zijn zo luxe, dat je amper meer het idee hebt dat je aan het kamperen bent. De boomhut heeft dan bijvoorbeeld verschillende slaapkamers, sanitair en elektriciteit. Het wakker worden met het getjilp van de vogels blijft evengoed een fantastische ervaring.

Ook de yurt heeft een geschiedenis die ver in de tijd teruggaat. Een yurt is een ronde nomadentent die al duizenden jaren in Centraal-Azië wordt gebruikt, vooral op de steppes van Mongolië. Een traditionele yurt heeft een ronde houten frame en een doek van vilt of canvas. Bij glamping slaap je echter in een luxe yurt met elektriciteit en badkamer, en soms zelfs met een verdieping. Een beetje vergelijkbaar is de tipi, een traditionele ronde tent (wigwam) die door de indianen in Noord-Amerika werd gebruikt. Een moderne tipi heeft een comfortabel bed en een paar meubels.

Een nieuwe trend op het gebied van glamping is de woonwagen of huifkar. Deze hoef je natuurlijk niet te vervoeren, maar staat stil en volledig ingericht voor je klaar. De woonwagen doet denken aan een romantische vorm van reizen, een tijd van vrijbuiters die konden staan en gaan waar ze maar wilden. De luxe woonwagen van tegenwoordig staat niet meer in de wildernis, maar op een toegankelijke plek. Je hebt bedden, verwarming of airconditioning, een badkamer en een kookplaats.

Een minimalistische vorm van glamping zijn de bubbeltenten of doorzichtige koepels die her en der op campings opduiken. Het is een leuke vorm van kamperen omdat je onder het doorzichtig plastic of glas slaapt en zo vanuit je bed zicht hebt op de sterrenhemel. Een bubbeltent is vrij intiem, er is niet veel ruimte. Je moet het doen met een lekker bed en een paar kleine meubels, maar voor sanitair en koken moet je toch naar buiten (of naar een andere tent is eraan is vastgemaakt).

Onder glamping valt verder de stacaravan. Dat is niet meer de goedkope en ietwat versleten caravan van vroeger die mensen het hele jaar op een camping lieten staan. In een glamping stacaravan kun je optimale luxe verwachten, met meerdere slaapkamers en badkamers, een overdekte veranda en een volledig uitgeruste keuken. Het is eigenlijk meer een kleine kampeervilla.

Waar kun je terecht voor glamping?

Voor glamping kun je vooral terecht op campings, vakantieparken en resorts in Europa en Noord-Amerika, al zijn er ook nationale parken in zuidelijk Afrika met luxe safaritenten. Langzamerhand vindt glamping zijn weg naar afgelegen plekken in de wereld, zoals Chileens Patagonië of Fins Lapland.

Steeds meer campings en vakantieparken bieden een uiteenlopend aanbod aan van glamping accommodaties, van safaritenten en boomhutten tot woonwagens en stacaravans. Voor glamping in Frankrijk kun je bijvoorbeeld terecht bij Booking.com, met campings op de mooiste plekken midden in de natuur.

Je kunt glamping beleven aan zee, in de bossen, in de bergen en in de buurt van rivieren. Bij glamping op een camping kun je gewoon gebruikmaken van alle gemeenschappelijke voorzieningen, zoals het zwembad, het restaurant en de campingwinkel. Alleen hoef je niet meer ’s ochtends in de rij te staan voor de douches. Belangrijke tip: reserveer op tijd als je luxe wilt kamperen. Glamping is al erg in trek en wordt steeds populairder.

Wat moet je meenemen voor glamping?

Voor glamping heb je veel minder gedoe wat je allemaal mee moet sjouwen. Je hoeft immers geen tent, haringen, kampeerspullen en slaapzakken mee te nemen. Voor glamping neem je eigenlijk dezelfde bagage mee als voor een verblijf in een vakantiehuis.

Let er wel op welke voorzieningen allemaal aanwezig zijn in je glamping accommodatie. De ene plek is luxer dan de andere. Er is niet overal een keukentje aanwezig, zodat je toch je eigen kookgerei moet meenemen. Verder is een koelbox handig als er geen koelkast aanwezig is. Beddengoed is meestal wel aanwezig, maar mogelijk moet je zelf je handdoeken meebrengen. Vergeet ook niet je muggenspray, zonnebrandcrème en je zaklantaarn, want je bevindt je nog altijd midden in de natuur!

Wat kost glamping?

De grote vraag natuurlijk voor veel Nederlanders: wat kost glamping nou eigenlijk? Het is duurder dan het traditionele kamperen, laat dat duidelijk zijn. Tegelijkertijd bespaar je ook op de kosten. Het scheelt sowieso al duizenden euro’s omdat je niet je eigen tent of kampeerspullen hoeft aan te schaffen. Dat kostenvoordeel heb je vooral als je maar één of twee keer gaat kamperen.

De kosten van glamping zijn een beetje vergelijkbaar met een verblijf in een hotel, een vakantiehuis of een Airbnb-appartement. Er zijn echter uitzonderingen als je op een speciale en unieke plek verblijft, dan schieten de kosten snel omhoog. De prijs van glamping is ook erg afhankelijk van de locatie, de voorzieningen en het seizoen.

Voor glamping in het hoogseizoen met uitzicht op zee in het zuiden van Europa ben je al snel € 1500 per week kwijt. Dat is goedkoper dan een hotel op zo’n plek. Op Nederlandse campings kun je echter al in een tipi slapen voor zo’n € 50 per nacht. Glamping is dus niet supergoedkoop, maar daar krijg je wel veel luxe, comfort en gemak voor terug. En een geweldige ervaring in de natuur en de frisse buitenlucht!

Voor het laatst bijgewerkt op 1 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over glamping en luxe kamperen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jarretera; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam