Kamperen en koken: deze 10 kampeerspullen moet je zeker meenemen!

Koken tijdens het kamperen heeft iets avontuurlijks. In de buitenlucht je maaltijd bereiden, onder de bomen met het getjilp van krekels op de achtergrond. Tegelijkertijd is ook een flinke uitdaging, want bij je tent heb je natuurlijk niet dat riante keukenblok van thuis tot je beschikking. Je moet het doen zonder oven, blender en magnetron!

Je kunt maar weinig kookspullen meenemen als je gaat kamperen. Het is een beetje improviseren, maar met de juiste uitrusting is koken goed te doen. Het is verbazingwekkend wat voor heerlijke maaltijden je kunt bereiden op de camping met een minimum aan kookgerei. Ben je van plan te gaan koken tijdens het kamperen? Hier hebben we een lijstje samengesteld van 10 kampeerspullen die je zeker moet meenemen!

#1 Gasbrander

Bij koken en kamperen denk je misschien aan het maken van een romantisch kampvuurtje. Dat is zeker leuk, maar kost ongelooflijk veel tijd! Het kan zoveel makkelijker. Met een camping gasbrander heb je meteen een vuurtje door het omdraaien van een knop en het aansteken van een lucifer. Er zijn tegenwoordig lichtgewicht gasbranders te koop die niet veel wegen en kosten. Zorg voor een gasbrander met goede steuntjes, zodat die niet omwaait en stevig op de grond staat.

#2 Kooktoestel

Met alleen vuur kom je er niet, dus je hebt ook een kooktoestel nodig als je gaat koken op de camping. De goedkoopste variant is een simpel 1-pits toestel, waarmee je alleen éénpansmaaltijden kunt bereiden. Als je weinig kunt meenemen, is dit de enige optie. Als je met meerdere mensen gaat kamperen, kun je ook een 2-pits kooktoestel of een luxe 4-pits kooktoestel meenemen. Een kooktoestel is een plat pakketje als-ie is ingeklapt, dus het past prima in je bagage.

#3 Campingpannen

Voor het koken is het wel fijn dat je een pannenset bij je hebt. Niet alleen voor het bereiden van gerechten, maar bijvoorbeeld ook voor je thee en koffie. Bij pannen denk je snel aan die loodzware exemplaren die thuis in je keukenkastje staat, voor kampeerders zijn gelukkig lichtgewicht campingpannen van aluminium verkrijgbaar. Kies voor roestvrijstalen pannen, dat heb je wel nodig in de buitenlucht.

#4 Voedseldroger

Het meenemen van een voedseldroger is ideaal als je gaat kamperen, want dit maakt het ‘koken’ wel erg makkelijk. Een voedseldroger is een apparaat waarmee je groente, fruit, vlees en kruiden droogt door het water eruit te halen. Dit is supergezond, omdat alle vitaminen en mineralen behouden blijven. Je kunt ook thuis alvast enkele maaltijden bereiden voordat je op stap gaat. Tijdens het kamperen hoef je alleen maar wat water toe te voegen aan de gevriesdroogde maaltijden, verwarmen op een vuurtje, en klaar!

#5 Zakmes

Tijdens het kamperen kom je erachter dat je echt geen 8-delige messenset nodig hebt. Met een goed zakmes kom je al een heel eind om je groente, fruit en vlees te snijden. Het meenemen van een multitool is nog handiger, want dit is een zakmes met een groot scala aan functies. Je hebt dan ook de beschikking over een blikopener, kurkentrekker en een flesopener. Als snijplank kun je een bord gebruiken, of de achterkant van je kooktoestel.

#6 Campingbestek

Campingbestek is onmisbaar op je meeneemlijst. Ook hiervoor geldt dat je echt geen 36-delige bestekset hoeft mee te nemen. Per persoon is één lepel, één mes en één vork meer dan genoeg – je bent tenslotte aan het kamperen! Neem geen plastic bestek mee, want dat breekt snel. Je kunt roestvrijstalen campingbestek meenemen van titanium, dat is sterk, lichtgewicht en betaalbaar. Tegenwoordig heb je ook een mes, vork en lepel ineen.

#7 Serviesgoed

Na het koken wil je die lekkere campingmaaltijd natuurlijk kunnen opeten! Serviesgoed voor het kamperen moet sterk, licht, duurzaam en onbreekbaar zijn. Verder is het handig als je borden en mokken makkelijk schoon te maken zijn. Neem borden mee met een grote rand, omdat je sneller knoeit als je buiten met je bord op schoot zit. Neem mokken mee die groot genoeg zijn om er een maaltijdsoep in te kunnen doen. Nog een handige tip: mokken die je ook als maatbeker kunt gebruiken tijdens het koken.

#8 Koeltas

Door de grootte is het misschien niet ideaal, maar een koeltas is eigenlijk wel nodig tijdens het kamperen. Hiermee blijft het eten goed dat je eerder hebt gekocht. Vooral in warme streken is dit een must. Koeltassen zijn te koop van klein tot groot, met een inhoud van een paar liter tot zelfs 36 liter. Een koeltas is leeg plat op te vouwen en weegt dan helemaal niet zoveel.

#9 Campingbarbecue

Een campingbarbecue is leuk als je wat meer ruimte hebt, bijvoorbeeld als je met je auto op stap gaat. Barbecueën op de camping (of in de wildernis) wakkert het outdoor-gevoel nog eens extra aan. Je worstjes, hamburgers en sateetjes smaken op een campingbarbecue altijd net iets lekkerder dan thuis. Een favoriet onder kampeerders is de skottelbraai, die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Dit is een barbecue op drie poten met een grillrooster bovenop. De skottelbraai kun je inklappen en is daardoor makkelijk mee te nemen. Deze campingbarbecue weegt zo’n 6 kilo.

#10 Vliegenkap

Vergeet niet dat je tijdens het koken in de buitenlucht bezoek kunt krijgen van minder welkome gasten. Vliegende insecten zijn maar al te nieuwsgierig naar wat er uiteindelijk op je campingbord terecht komt. Neem een opvouwbare vliegenkap mee om je eten te beschermen tegen vliegen, wespen, muggen en andere zoemende lastpakken. Het schijnt trouwens dat muggen en andere insecten niet houden van de geur van bepaalde voedingsmiddelen waar wij zelf juist wél dol op zijn, zoals knoflook en uien. Je weet dus wel wat de basis ingrediënten zullen zijn van elke campingmaaltijd…

Voor het laatst bijgewerkt op 9 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van kampeerspullen voor koken en kamperen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/logoff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam