Kamperen en ongedierte: 8 tips!

Je gaat kamperen om midden in de natuur te zijn, maar daar moet je wel een offer voor brengen 😉 Vakantie vieren in de buitenlucht betekent dat ongedierte dichterbij is dan ooit. Op een grasland of een open plek in het bos heb je nou eenmaal sneller te maken met kruipende, vliegende en kriebelende beestjes. Vooral met een tent zal je vaker te maken krijgen met irritante insecten of nieuwsgierige dieren.

Laat het ongedierte je vakantie niet verpesten. Voor een deel hoort het erbij. Accepteer het, want het is onderdeel van de outdoor ervaring. Daarnaast zijn er genoeg mogelijkheden om de zoemende, brommende en knagende fauna op afstand te houden en desnoods te bestrijden, als je er veel last van hebt. De belangrijkste tip is om je tent, caravan of camper altijd goed af te sluiten en afval zo snel mogelijk weg te gooien. Hieronder gaan we dieper in op de meest voorkomende lastpakken: lees hier 8 tips voor kamperen en ongedierte!

Muggen

Muggen zorgen meestal voor de meeste ergernis als je gaat kamperen. Het gezoem van die bloedzuigers kan je uren uit je slaap houden. Hou de muggen dus buiten. Installeer horren voor de ramen van je caravan of camper, zodat je die ’s nachts open kunt laten staan. Gebruik een tent met muggengaas en maak een hor voor de luifel. Je hebt ook minder last van muggen als je een tochtige, winderige of zonnige plek kiest op de camping, daar houden ze niet van. En ga niet op een plek staan met stilstaand water in de buurt, zoals een sloot, een plas of een regenton.

Wespen

Wespen zorgen vooral overdag voor overlast, als je lekker op de camping aan het eten en drinken bent. Wespen komen af op zoetigheid, zoals een boterham met jam, een glas limonade of een blikje cola. Met name in warme en droge periodes zijn wespen actief. Het risico op een wespensteek is nog groter met een nest in de buurt. Laat dan de campingbeheerder het wespennest verwijderen. Een praktisch middel tegen dit ongedierte is het maken van een ‘wespenvanger’. Van een lege plastic fles knip je de bovenkant af, en die zet je ondersteboven in de fles. Je giet er een beetje zoetigheid in, zoals ranja. Als wespen er eenmaal zijn gevlogen, kunnen ze er door de flessenhals niet meer uit.

Mieren

Net als wespen worden mieren aangetrokken door zoetigheid. En een camping is zo’n beetje de ‘natuurlijke habitat’ voor mieren. Zorg er in ieder geval voor dat je zoetigheid en broodbeleg goed hebt afgesloten en laat geen losse verpakkingen slingeren. Je kunt je zoete etenswaren bijvoorbeeld bewaren in je koelbox. Een populair middel om mieren te bestrijden, is het gebruik van talkpoeder. Mieren vinden dit niet prettig. Strooi wat talkpoeder in een cirkel rond je tent, camper of caravan. Als het hard waait, heeft dit natuurlijk geen zin. Je kunt dan een eco-vriendelijke mierenspray gebruiken.

Muizen

Muizen lopen vooral in huizen rond, maar kunnen ook rondscharrelen rond een tent of caravan. De afgelopen jaren maakten verschillende campings in Nederland melding van muizenoverlast. Het is vooral de rosse woelmuis die de tentjes afstruint op zoek naar eten. Dat gebeurt op klaarlichte dag. Je kunt de muizen bestrijden door eten in goed afsluitbare bakjes te bewaren en je tent helemaal dicht te ritsen. Je kunt ook een diervriendelijke muizenval voor je tent neerzetten. Je vangt de muis levend in een kooitje en je kunt ‘m ver in de natuur weer loslaten.

Spinnen

Spinnen vallen strikt gezien niet onder ‘ongedierte’, want ze vangen muggen en vliegjes in hun web. De meeste vakantiegangers zitten echter niet te wachten op die harige monsters die langs de rand van je slaapzak kruipen. Op een camping zijn ze net altijd een maatje groter dan in je eigen huis. Om ongewenst gekriebel te voorkomen, kun je het beste voor het slapengaan even je tent of caravan controleren. Je kunt een spin vangen met een diervriendelijke spinnenvanger. Dat is een speciale borstel die je om de spin heen plaatst. Je laat ‘m vervolgens los in de natuur, zodat-ie de muggen kan vangen waar jij zoveel last van hebt.

Kakkerlakken

In Nederland is het een minder groot probleem, maar kakkerlakken kunnen wel je vakantie verstoren als je gaat kamperen in warme en vochtige streken. Op campings in het zuiden van Europa kun je ze bijvoorbeeld tegenkomen, en niet alleen in het badhuis met de douches en wc’s. Kakkerlakken hebben het gemunt op etensresten en viezigheid, dus ruim al het voedsel op en zorg dat je tent, caravan of camper schoon is. Kakkerlakken zijn vooral ’s nachts actief. Voor het slapengaan kun je een glazen pot met een gladde binnenwand voor je tent of caravan plaatsen, die je vult met water en koffiedrab of bier. Aan de buitenkant plak je plakband. Als kakkerlakken hier eenmaal in gekropen zijn, kunnen ze er niet meer uit.

Schorpioenen

Als je wat verder van huis gaat kamperen, kom je steeds exotischer ongedierte tegen. Op safari in Afrika kunnen schorpioenen je de schrik om het lijf jagen, maar je kunt ze ook treffen in landen als Italië. In Europa zijn schorpioenen relatief ongevaarlijk, maar in Afrika en Latijns-Amerika kan een steek behoorlijk gevaarlijk zijn. Schorpioenen kruipen graag onder het grondzeil van je tent. Wees dus alert op deze beestjes als je de tent afbreekt en het zeil gaat oprollen. Ook kruipen schorpioenen weleens in schoenen. Controleer je schoenen als je ze ’s nachts buiten hebt laten staan, voordat je er met je blote voeten in stapt.

Wasberen

Wasberen behoren tot het ongedierte met het hoogste aaibaarheidsgehalte. Je zou deze pluizige beertjes het liefst willen aaien, maar ze vormen steeds meer een plaag. Op campings in Limburg, Duitsland en de Belgische Ardennen zijn ze inmiddels vaak geziene gasten, op zoek naar voedsel en etensresten. Wasbeertjes plunderen met gemak afvalbakken en eten zo een hele rol koekjes op. Berg al je eten goed op en raak de wasberen in geen geval aan, want ze kunnen parasieten bij zich dragen waar je ziek van kunt worden.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kamperen en ongedierte, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/antrey; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam