Reisverzekering en zorgkosten: hoe zit het?

Reisverzekering zorgkostenBij veel vakantiegangers leven vragen hoe het zit met je reisverzekering en de zorgkosten. Zijn de medische kosten in het buitenland gedekt als je een reisverzekering hebt afgesloten? Nee, zo simpel ligt het niet, omdat je op vakantie ook voor een deel verzekerd bent via je gewone zorgverzekering.

Door verschillende regels en voorwaarden is de situatie niet direct helder. Je wilt natuurlijk onbekommerd op reis kunnen gaan en verzekerd zijn tegen zorgkosten als je onverhoopt ziek wordt of een ongeluk krijgt. Aan de andere kant wil je ook niet betalen voor zaken die helemaal niet nodig zijn. In dit artikel leggen we het voor je uit: hoe zit het met je reisverzekering en de zorgkosten?

Wat dekt de zorgverzekering op vakantie?

Laten we beginnen met de zorgverzekering, die voor iedereen verplicht is in Nederland. Je mag zelf een zorgverzekering kiezen die bij je past, waarvoor je de pakketten bij verschillende verzekeraars kunt vergelijken. Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering.

Met de basisverzekering ben je in Nederland verzekerd tegen de meest voorkomende zorgkosten, zoals de huisarts, het ziekenhuis en de medicijnen van een apotheek. Met de basisverzekering ben je echter óók verzekerd voor spoedeisende medische zorg in het buitenland. Het gaan dus om zorg die niet kan wachten tot je terug bent in Nederland.

Hoeveel dekt de zorgverzekering op vakantie?

Reisverzekering zorgkostenDe zorgkosten in het buitenland zijn gedekt voor alle landen in de wereld, maar daar zit wel een maximum aan. Je krijgt namelijk nooit meer vergoed dan het tarief dat in Nederland geldt.

In sommige landen zijn de kosten van een medische behandeling echter hoger dan in Nederland. Dat geldt onder meer voor Scandinavië, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Zwitserland. Bij een behandeling in een privékliniek kan de rekening helemaal fors uitvallen. Als je geen aanvullende verzekering of reisverzekering hebt, moet je de extra zorgkosten zelf ophoesten.

Het eigen risico dat je hebt in Nederland, heb je met je basisverzekering ook in het buitenland. Kleine ingrepen moet je tijdens je vakantie dus zelf betalen. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van een kniewond als je tijdens een wandeling bent afgegleden van het bergpaadje.

Daarnaast is er een uitzondering voor risicovolle activiteiten die je tijdens je vakantie onderneemt. Als je in het ziekenhuis bent beland door een ongelukje tijdens het skiën of duiken, heb je ook geen recht op vergoeding van medische kosten in het buitenland via je zorgverzekering.

Hoe claim je zorgkosten in het buitenland?

Reisverzekering zorgkosten claimBij een vakantie in Europa hoef je de zorgkosten in de meeste gevallen niet zelf voor te schieten. Een handig hulpmiddel daarvoor is de Europese gezondheidskaart, de European Health Insurance Card (EHIC). Deze kaart staat meestal op de achterkant van je zorgpas en bevat alle belangrijke gegevens van je zorgverzekering.

Deze kaart geeft recht op medische zorg in de 27 landen in de Europese Unie. Daarnaast is de EHIC geldig in IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Het is nog niet duidelijk of je de kaart ook kunt gebruiken in het Verenigd Koninkrijk, dat uit de EU is gestapt. Als je de pas nog niet hebt, kun je die aanvragen bij de zorgverzekeraar.

Buiten Europa kun je het beste het alarmnummer bellen van je zorgverzekeraar bij spoedeisende medische hulp. Bij kleinere behandelingen, zoals een bezoek aan een huisarts, kun je de kosten achteraf declareren bij je zorgverzekering.

Hoe verzeker je extra zorgkosten?

Met een gewone basisverzekering ben je dus voor een deel verzekerd voor zorgkosten in het buitenland. Voor mogelijke extra zorgkosten zijn er twee mogelijkheden. Je kunt een aanvullende zorgverzekering afsluiten, of de geneeskundige kosten verzekeren via een reisverzekering.

Wanneer heb je een aanvullende zorgverzekering nodig op vakantie?

Met een aanvullende zorgverzekering hoef je je minder zorgen te maken over een hoge ziekenhuisrekening op vakantie. De meeste verzekeraars geven een 100 procent vergoeding bij spoedeisende medische hulp in het buitenland, ongeacht de tarieven in Nederland.

Let wel op de kleine lettertjes, want niet alle zorgverzekeraars keren een volledige vergoeding uit bij een aanvullende zorgverzekering. Er zijn bijvoorbeeld verzekeraars die alleen een 100 procent dekking bieden in Europa. Buiten Europa geldt dan een maximum van twee medische behandelingen.

Ook zijn niet alle zorgkosten in het buitenland gedekt bij een aanvullende zorgverzekering. Bepaalde zaken en situaties zijn uitgesloten. Daarvoor heb je een reisverzekering nodig, zoals je hieronder kunt lezen.

Wanneer heb je een reisverzekering nodig voor zorgkosten?

Reisverzekering zorgkosten aanvullendHet is goed om te weten dat een standaard reisverzekering geen dekking biedt voor zorgkosten als een ziekenhuisopname of een consult bij de huisarts. Met een reisverzekering ben je verzekerd tegen onvoorziene kosten waar je in het buitenland te maken kunt krijgen.

Het gaat dan om acute hulpverlening, zoals opsporings-, reddings- en bergingsacties bij ongelukken. De kosten hiervoor kunnen al snel oplopen tot tienduizenden euro’s. Ook voortijdige terugkeer naar huis na ziekte of een ongeluk wordt vaak door een reisverzekering gedekt, of extra reis- en verblijfkosten die noodzakelijk zijn. Dit zijn strikt genomen geen medische kosten en worden daarom niet gedekt door een (aanvullende) zorgverzekering. Alleen om die reden is het handig sowieso een reisverzekering af te sluiten als je op vakantie gaat.

Wanneer heb je een aanvullende reisverzekering nodig op vakantie?

Met een standaard reisverzekering en een aanvullende zorgverzekering ben je voor de meeste zorgkosten gedekt tijdens je vakantie. Je kunt je reisverzekering echter ook uitbreiden met een module voor geneeskundige kosten. Let er dan wel op dat je niet dubbel verzekerd bent, want je betaalt natuurlijk wel extra premie. Je kunt er dan ook voor kiezen je aanvullende zorgverzekering te laten vallen.

Met een aanvullende reisverzekering worden in principe alle zorgkosten gedekt in het buitenland, zonder maximum en ongeacht de plek waar je vakantie viert. Daaronder vallen ook de kosten van een tandarts, die niet gedekt zijn onder de basisverzekering.

Een extra voordeel is dat meestal ook het eigen risico is gedekt. Een reisverzekering is misschien nog wel het belangrijkst bij risicovolle activiteiten op vakantie, zoals wintersport, bergbeklimmen of duiken. De kans op ongelukken is hierbij nou eenmaal een stuk groter. Met extra dekkingen kun je je ook tegen deze zorgkosten verzekeren.

Denk goed na wat je gaat doen op reis en of je een aanvullende reisverzekering of zorgverzekering nodig hebt. Ziekte of een ongeluk in het buitenland is al ellendig genoeg. Dan wil je niet ook nog eens geconfronteerd worden met torenhoge zorgkosten.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een reisverzekering en zorgkosten, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Gecko Studio/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam